Koi factor @ Maruju 2011Niet alleen voor koihobbyisten is het een hele belevenis om in Niïgata Japan, het Mekka van de koi, te verblijven. Ook voor mij als dealer is het telkens weer een belevenis om hier rond te lopen en koi uit te mogen zoeken waar ik tot enkele jaren terug alleen nog maar kon dromen. Dit jaar gaat mijn voorrecht hier te zijn nog een stukje verder. Ik krijg de kans om bij  Maruju Koi Farm een aantal dagen mee te lopen en te helpen met alle zich voordoende werkzaamheden.

Tijdens deze dagen word ik vergezeld, opgevangen en begeleidt door de broers Shigeyoshi en Mitsugu. Beiden kunnen redelijk Engels en dat maakt het praten met elkaar wel een stuk gemakkelijker. De ochtenden hebben, naar het schijnt, telkens een vast ritueel. We beginnen met koffie, een praatje en voor Shigeyoshi en Mitsugu steevast met een aantal sigaretten. Daarna beginnen de werkzaamheden.

Koi factor @ Maruju 2011
Koi factor @ Maruju 2011
Koi factor @ Maruju 2011

Eén van de taken was het apart zetten van door klanten aangekochte koi. Deze werden in kleinere opvouwbare opvangbakken gezet met vers water en zuurstof. Daar blijven ze dan zitten tot ze worden verpakt voor transport / shipment.

“Het kweken van Tancho was de redding van de Maruju Koi farm na de aardbeving van 2004″

Verder ga ik tosai Tancho’s selecteren voor een shipment naar Thailand. In elke doos moeten totaal 60 Tancho’s waarvan 30 ginrin en 30 “gewone”. Shigeyoshi doet “de gewone” en ik de ginrin. Eenmaal begonnen, wordt het al heeeeeel snel duidelijk wie hier ‘de meester’ is! Tegen de tijd dat ik er nog geen 10 in de bowl heb, is Shigeyoshi al klaar. En of dat nog niet sneu genoeg is, wordt mijn bowl gecontroleerd en worden er nog een paar ‘afgekeurd’ en weer terug gegooid. Het rood van de stip zit te ver naar achteren of het rood raakt een oog. Shigeyoshi ziet het in een fractie van een seconde. Geweldig om dit te zien. Tussendoor legt Shigeyoshi uit dat het kweken van de Tancho variëteit hun specialisme is geworden en daarmee ook hun redding na de aardbeving van 2004. Door dit specialisme wist Maruju zich te onderscheiden van hun collegea kwekers.

Koi factor @ Maruju 2011
Koi factor @ Maruju 2011

door Rene Veldhuis; Koi-factor

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App