Kohaku of Showa?

Tijdens mijn frequente forumbezoeken kom ik zo af en toe verhalen tegen waarvan ik vind dat ze het vermelden waard zijn. Of het nu gaat om vijvertechniek, bijzondere vissen of, zoals in dit geval, het op bestelling over laten komen van een Koi uit Japan. We zien een dergelijke oproep regelmatig, maar voelen ons misschien niet meteen aangesproken. Terecht of onwetendheid? Tijd voor een interview met een fanatieke hobbyist die zijn dealer om een boodschap stuurde…

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Arjan, 31 jaar en woon samen met mijn vriendin en mijn 2 kinderen in een dorp aan de maas vlakbij Den Bosch.

Hoe ben je in de Koi-hobby terecht gekomen?
Inmiddels ben ik drie jaar in het bezit van mijn huidige vijver. Nadat ik diverse malen bij een collega van mij was geweest, stond voor mij vast dat ik ook een vijver in mijn tuin wilde. De keuze welke vissen erin gingen was niet moeilijk, aangezien ik in het verleden veelvuldig langs de waterkant heb gezeten tijdens het vissen op karper; Het moesten Koi worden.

De vijver van Arjan

Je beleeft de hobby op een serieuze manier. Hoe komt dit tot uiting in je Koi bestand?

Zoals velen in de koi hobby ben ik gestart met relatief goedkope tosai…. Binnen een jaar kwamen er wat grotere vissen in. Duidelijk werd toen dat niet iedere vis zich even goed ontwikkelde. Gedurende de tijd groeide bij mij het verlangen om het kwaliteitsniveau op een hoger niveau te brengen. Zo gezegd zo gedaan. Begin dit jaar ben ik begonnen met het bestand te saneren. Een aantal nieuwere exemplaren zijn toen weer toegevoegd.

Je stelt al dat er in de winkel altijd wel wat moois tussen zwemt in de winkel. Waarom dan een zoekopdracht waarbij je de vissen niet zelf in real life kunt aanschouwen? Wat zijn volgens jou de voordelen van een koi op bestelling?

Ik heb in de winkel en bij een eerdere opdracht gezien hoe de kwaliteit van de Koi is die door mijn dealer MP-Koi worden  uitgezocht. Er is wat dat betreft blind vertrouwen in het oordeel van de dealer. Als hij met een selectie komt van een aantal Koi om uit te kiezen, dan durf ik die keuze wel aan. Ik heb nu het voordeel dat ik voorrang heb ten opzichte van andere klanten. Ik heb mijn aanwinst immers al te pakken voordat alle aankopen binnenkomen. Verder kun je natuurlijk de dealer op pas sturen met een bepaald budget en zo weet je zeker dat je deze niet zult overschrijden.

Kies er maar één uit

Wat heb je vooraf met je dealer besproken over je wensen?

Mijn dealer weet ondertussen wel wat mijn smaak is en hoe ik actief ben binnen de hobby. Voor mijn zoekopdracht heb ik hem dus geen uitgebreid boodschappenlijstje meegegeven. Ik heb gevraagd om voorbeelden van Kohaku of Showa. Hij heeft me daarop enkele foto’s en filmpjes toegestuurd via de mail en daar heb ik onderstaande Showa van Marudoh uit gekozen. Het is een nisai met een lengte van 50 a 55cm. Persoonlijk ben ik voor deze vis gevallen vanwege het patroon. Het sumi is mooi verdeeld van voor tot achter over het lichaam.

Showa dus

En dan krijg je een mail van je dealer uit Japan met foto’s en video’s. Is dat spannend?

Uiteraard, je kunt het vergelijken met een bezoek aan de dealer waarbij je weet dat je met een nieuwe vis naar huis gaat. Het boven de bowl hangen om een vis uit te zoeken uit een paar genette exemplaren is voor mij vergelijkbaar met het uitzoeken via mijn beeldscherm. Tegenwoordig is de kwaliteit van digitale foto’s en filmpjes immers zodanig dat de kwaliteit ook goed te beoordelen is.

Ben je verplicht de Koi ook daadwerkelijk af te nemen wanneer deze in Nederland is aangekomen?

Ik heb het hier niet met mijn dealer over gehad en kan je dus er eigenlijk geen antwoord over geven. Wel is het zo dat wanneer de Showa niet goed aankomt of evt. komt te overlijden er kostenloos een andere Koi kan worden uitgezocht vanuit hetzelfde segment. Eerlijk gezegd maak ik me niet zo druk… Ik verwacht niet dat ik van gedachten verander en een andere wil uitzoeken.

‘Tegenwoordig is de kwaliteit van digitale foto’s en filmpjes immers zodanig dat de kwaliteit ook goed te beoordelen is’

In hoeverre ben je tevreden met wat je dealer heeft aangeboden?

Tot op heden ben ik tevreden met mijn aankoop. In Januari zal moeten blijken of dit nog het geval is, wanneer ik haar in werkelijkheid ontmoet. Daarnaast heeft mijn dealer een goede kijk op huidkwaliteit en body. Op zich was het voor mij geen grote drempel om een zoekopdracht mee te geven. Bij een eerdere Japanreis heb ik een 55cm lange Chagoi aangekocht via een foto. Van deze aankoop heb ik geen moment spijt. De Koi ontwikkeld zich erg snel en gaat inmiddels richting de 70cm. Ik ben er vrij zeker van dat deze Chagoi in de toekomst richting en over de 80cm gaat. Nu weet ik dat een Showa geen Chagoi is… Maar toch ontwikkelen de vissen die mijn dealer selecteert zich absoluut niet verkeerd!

Hoe vindt de verdere afhandeling plaats als de Koi in Nederland is?
Als de aangekochte Showa zometeen aankomt bij mijn dealer, wordt ze door deze opgevangen en gaat deze eerst de quarantaine in voor een periode van minimaal drie weken. Ik heb afgesproken dat de Showa eind December/Januari naar ‘huis’ komt. Afhankelijk van de buitentemperatuur beoordeel ik hoe lang ze bij mij in quarantaine zal blijven.

Denk je nu dat je vaker een dergelijke actie zal ondernemen?
Doordat het vertrouwen in mijn dealer groot is, zou ik hem zonder meer bij een volgende aankoop een zoekopdracht meegeven.

[jbox title=”Deel ook jouw ervaring”]Heb je ook een interessante ervaring meegemaakt of een geheel andere aangaande hetzelfde onderwerp? Denk je dat ook andere hobbyisten er profijt van kunnen hebben, schroom dan niet ons te contacten op info@koiquestion.com. Want kennis delen doe je niet alleen! [/jbox]

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Ik ben ook zeer tevreden over de koi die MPkoi aanbied op bestelling rechtstreeks uit japan, ik kom ook al enige tijd bij MPkoi en de kwaliteit die je daar ziet, zie je niet overal! Ik heb inmiddels ook een stuk of 10 koi van MPkoi en ben zeer tevreden over de ontwikkelingen die de koi meemaken. Ik heb nu 2 koi op bestelliing bij MPkoi gekocht en zou het zo weer doen.

    Groeten,

    Erik

  2. Jeroen,

    je hebt er een mooi artikel van gemaakt!! Naast deze showa komt er overigens ook nog een karashigoi mee vanuit Japan (eveneens Marudoh).

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App