Doitsu Ochiba OgonWie zou het nu niet willen; een mooie gele Koi zoals de Hariwake, maar dan wel eentje van rond de 80cm en etend uit je hand. Het lijkt vooralsnog een utopia, maar wellicht is er een kweker in de Niigata op de goede weg. Toen deze zogenaamde Doitsu Ochiba Ogon door Marusho werd ingebracht op de Shinkokai breeders auction die onlangs werd gehouden, begreep ik aanvankelijk de gedachte van deze variëteit niet. Iets verder gekeken dan mijn neus lang is, zou het toch zomaar eens een hele stap richting een unieke revisie van de Hariwake kunnen zijn…

Als ik naar deze Doitsu Ochiba Ogon kijk dan denk ik niet dat ik er zelf op was gekomen deze Koi als dusdanig te bestempelen. De kweker Marusho weet het echter uiteindelijk het beste. Persoonlijk zou ik richting een Doitsu Hariwake denken en dan niet eens een heel erg goed exemplaar gezien de wat vaal gele kleur. Of misschien zoiets als een gele Kikusui, gezien de laterale patronen. Toch begrijp ik de keus van de kweker wel degelijk. De (Doitsu) Hariwake en ook de Kikusui zijn doorgaans erg schuw en groeien niet erg groot. De inbreng van de relatief tamme en grote Ochiba kan in deze beperkingen tegemoet komen met als water bij de wijn de intensiteit van het geel.

Marusho Doitsu Ogon Ochiba 55cm

Marusho Doitsu Ogon Ochiba 55cm

Wie zou het nu niet willen; een mooie gele Koi zoals de Hariwake, maar dan wel eentje van rond de 80cm en etend uit je hand. Het is vooralsnog speculeren of dit ook uiteindelijk de visie is van de de Marusho Koi Farm, maar het zou maar eens kunnen. In een latere generatie kan de kweker zich dan weer meer focussen op de intensiteit van de kleur. Zoiets tot stand brengen is een langdurig proces dat met gemak tien jaren in beslag kan nemen. En ook gedurende die periode heeft de kweker zijn inkomsten nodig en zal daarom erg blij zijn met aantrekkelijke exemplaren als deze die zich best laten verkopen. Dat in gedachten houdende hebben we hier dan toch plots met een best aardig exemplaar te maken die ook al 55cm meet. Ik zie een vis als deze al samen uit de hand komen eten met een Kohaku en een Shiro Utsuri als contrasterend oogfluweel…zucht & zwijmel…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App