Bowl met Kohaku

What's for dessert?

Ik vind het echt smullen al die verschillende Koi van zoveel verscheidene kwekers. De veilinglijst van de Shinkokai Breeders Auction is dan ook als een menukaart in een vijfsterren restaurant. Ik kan maar niet kiezen wat mijn hoofdgerecht zal worden, want het is allemaal zo verrukkelijk. Als ik weer eens zo een momentje heb, dan kies ik voor iets dat ik niet ken, iets dat je niet alle dagen ziet. Hieronder vind je twee bijzondere ‘gerechten’ uit de veiling die morgen plaats zal vinden. Wat is jouw cherry on top?

 

 

Otsuka Aka Matsuba 65cm

Otsuka Aka Matsuba 65cm

Tazawa Kage Shiro Utsuri 71cm

Tazawa Kage Shiro Utsuri 71cm

De Otsuka Koi Farm is er eentje naar mijn hart. Wanneer je het dan over Koi hebt die net iets anders zijn dan ben je hier aan het goede adres. In essentie is de Aka MAtsuba niet zo heel erg uniek. In de meeste gevallen is zij een bijproduct van de Kujaku waarbij dit exemplaar geen genen voor een witte huid erfde, maar bijzonder mooi is dit exemplaar wel. Niet alleen het rood is dieper dan de doorsnee Ferrari , ook het Matsuba, of ook wel dennenappeleffect is prachtig ingelegd alsof precies ingekleurd door een kunstenaar als Ingo Leth. Ik heb er altijd al een zwak voor gehad, waarschijnlijk omdat ik er als hobbyist van het eerste uur al eens mee werd geconfronteerd toen ik een lokale kweker bezocht als 10 jarige knul. Ik was in de veronderstelling dat ik het diertje, dat destijds een ouderdier bleek, wel even kon kopen. Een hard gelach wanneer ik er op terug kijk. Voor een dennenappel kon ik deze Koi beslist niet kopen…

De Shiro Utsuri is al jaren een Koi die met verve tegen de gosanke klasse leunt wanneer het de populariteit betreft. Deze Kage Shiro Utsuri is een variant die we bijna nooit zien en daarmee zeer zeldzaam. Het kage kennen we wellicht van de Kage Showa, bij wie we dit effect wel vaker tegenkomen. Kage betekent zoveel als schaduw en duidt op het sumi dat zich als een donkere grijswaarde laat gelden op het lichaam van de Koi buiten de reguliere zwarte Utsuri patronen. Bij Tazawa ben je voor zeldzaam dan ook wel aan het goede adres, zo kweekt hij ook als een van de weinigen succesvol de zeldzame Midorigoi. Ik ben ervan overtuigd dat dit een zeer goed exemplaar is, maar de foto laat enigszins te wensen over. Het hoofd is mooi schoon en het reguliere sumi goed verdeeld. Dat een dergelijke Koi dan ook nog 71cm groeit na zes jaar geeft aan dat ook de kweker er altijd zijn heil in heeft gezien. Door de Kage Shiro Utsuri in te brengen op de breeders auction mag ze eindelijk letterlijk uit haar schaduw stappen.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App