Hosokai

Hosokai

Wanneer je door de Niigata dwaalt, maakt het niet uit welke kas je binnentreed. Om elke hoek zwemmen wel Koi om van te watertanden. Soms echter loop je tegen een Koi aan die je meteen dusdanig tot de verbeelding spreekt dat je eigenlijk al geen keus meer hebt… Deze is van mij! Het overkwam de jongens van Himitsu Garden en Pond twee dagen geleden toen zij eigenlijk op zoek waren naar een Hajiro. Het is een Matsukawabake van de kweker Hosokai en is zoals de variëteit het bedoelt; monsterlijk!

 

 

De naam refereert naar de Bake (monster) die voor het eerst ontstond in het plaatsje Matsukawa. Monster is een koosnaam die het diertje kreeg naar aanleiding van diens veranderlijke patroon. De Koi heeft een sterke bouw en een breed hoofd. De sterke kleurcontrasten gevormd door het volle sumi en de zachte witte huid wordt een speels schouwspel door het trapeffect langs het zwarte patroon dat over de rug loopt. Mooie grote borstvinnen met ene Motoguru maken het af. Bas Erkens, werkzaam bij de dealer uit Kerkrade staat ons te woord aangaande deze unieke aankoop.

Nisai Hosokai Matsukawabake 45cm

Nisai Hosokai Matsukawabake 45cm

Het is een Matsukawabake zoals de variëteit bedoelt is; monsterlijk. De naam refereert naar de Bake (monster) die voor het eerst ontstond in het plaatsje Matsukawa. Monster is een koosnaam die het diertje kreeg naar aanleiding van diens veranderlijke patroon. Bas Erkens, werkzaam bij de dealer uit staat ons te woord aangaande deze unieke aankoop.

Waren jullie naar zoiets op zoek?

We waren eigenlijk op zoek naar een Hajiro voor een van de klanten die bij me was. Aangezien daar hier geen waarde aan gehecht wordt, is het moeilijk om er eentje te vinden die een beetje formaat heeft. Omdat Hosokai nog wel eens wat aparte varieteiten heeft dacht ik laten we het hier eens proberen.

Wat was je indruk toen je de vis zag?

Het was niet waar mijn klant naar op zoek was, maar deze kans kon ik niet voorbij laten gaan. Ik heb haar dan ook gelijk gekocht. Dit soort aparte vissen van een dergelijke kwaliteit zijn moeilijk te vinden. Het is een vrouwtje, 2 jaar oud, rond de 45cm. De ouderdieren heb ik helaas niet nagevraagd. Hosokai heeft wel vaker aparte dingen, dus ik weet niet of het toeval is, of dat hij ze gericht kweekt.

Ze zal waarschijnlijk op de 2e European Shinkokai Koishow in de tuinen van Appeltern te bewonderen zijn en dan zullen we de proef op de som nemen of de Koi daadwerkelijk zo monsterlijk veranderlijk is. Himitsu garden en Pond houdt er van speciale dingen naar Nederland te laten komen. Zo brachten zij tijdens de laatste editie van de Holland Koi Show in Arcen een 109cm grote Magoi in de show. Ze vinden het geweldig aparte dingen te laten zien.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Ikzelf was op zoek naar een mooie Shiro Utsuri,dus ik hield de site van Himitsu goed in de gaten.
    Maar toen ik deze zag……….. deze koi is schitterend.Wat is deze apart.
    (Als ze terug zijn even voorzichtig naar de prijs vragen)

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App