Dainichi legt uit

Wat zijn de drie meest belangrijke kenmerken bij het bepalen van de toekomstpotentie bij eenjarige Koi? Geef per kenmerk enkele specifieke aspecten aan waar op gelet dient te worden.” Zo luidde de vraag die we je de afgelopen maand hebben gesteld en waarbij je kans maakte op een nisai Showa van Dainichi met certificaat. Wel nu, de antwoorden zijn binnen en inmiddels zijn we er uit wie er binnenkort af mag reizen naar Nijverdal om zijn nieuwe aanwinst te mogen verwelkomen. Maar natuurlijk in deze blog  een enorm leerzaam, fantastisch onderbouwd antwoord dat niemand minder dan Shigeru Mano in een exclusief interview met Bram Rohaan voor ons uit de doeken doet…

Dainichi Showa

De te winnen Showa een half jaar geleden... Ook voor de winnaar zal het nog heel even een verassing blijven hoe de Koi er nu uit ziet.

Met bijna 100 inzendingen hebben er aardig wat mensen hun hersenen gebogen over deze kwestie, maar toch wisten de meeste mensen niet het juiste antwoord te geven. De drie kenmerken die we graag in jullie antwoordenlijst hadden willen zien terugkomen zijn;

 1. Lichaamsbouw;
 2. Huidkwaliteit;
 3. Patroon;

De meest gemaakte fout was het benoemen van de ‘bloedlijn‘ tot de drie meest belangrijke kenmerken. Uiteraard is de bloedlijn van belang, maar zoals gesteld gaat het over eenjarige Koi. Een specifieke bloedlijn of met andere woorden, kennis van de ouderdieren, geeft niet per definitie alleen maar goede resultaten. Een bloedlijn zegt veel meer over de uiteindelijke potentie van een Koi, zoals de uiteindelijk te verwachten lengtegroei of een verwachtingspatroon van de compactheid van het sumi bij finishing etc. De bloedlijn is dus juist veel meer belangrijk bij meerjarige Koi. Het patroon daarentegen is alleen nu, in het eerste jaar erg van belang. In de toekomst zal die relatief weinig veranderen en is dus weinig van belang meer.

Ook een veel gemaakte fout lag in de argumentatie. Van velen ontvingen wij een lijstje met kenmerken waarop gelet dient te worden bij een Koi Show, daar waar de vraag inging op de toekomstpotentie van eenjarige Koi. Daar zit een wezenlijk verschil in. Zo is het niet zozeer van belang dat de kleur zeer intens is, maar veel meer dat deze egaal en zacht oogt. De body hoeft niet erg breed te zijn, maar veel liever mooi gestroomlijnd naar achtereen zonder invallen, hetgeen duidt op een potentievolle lengtegroei.  Enz.

Degene die al deze valkuilen heeft weten te ontwijken en in eigen woorden de meeste facetten waarop gelet dient te worden wist te omschrijven is;

Xander van Os

Gefeliciteerd; jij bent de gelukkige winnaar van de Dainichi Showa, beschikbaar gesteld door Pagegaaien en Koicentrum Van Keulen uit Nijverdal. Aanvullende informatie over het collecteren van deze fantastische prijs wordt per email aan je verstrekt.

 

We zijn iedereen enorm dankbaar voor de deelname aan onze prijsvraag. We zijn er van overtuigd dat het jullie heeft aangespoord een en ander uit te zoeken. Ook hier geldt dan ook dat iedereen een winnaar is. In onderstaande superleerzame video tref je een uitgebreid antwoord op de gestelde vraag in een prive seminar van Shigeru aan Bram. We hopen dat jullie het leuk en vooral ook leerzaam hebben gevonden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

7 reacties

 1. Jeroen van Gaalen on

  Xander van harte gefeliciteerd!!!

  (Het was een leerzame actie. Ook ik had de bloedlijn-fout er volgens mij bijzitten…)

 2. Proficiat Sander met deze prachtige showa .
  Thanks to Shigeru for giving us the possibility to win this showa.
  Goed gedaan Bram , blijven filmen , bedankt voor al de informatie .
  Hopelijk komt deze showa in een goede vijver terecht, dat is ze zeker en vast waard.Veel plezier ermee en laat volgend jaar nog eens een foto zien .

 3. Gefeliciteerd Sander

  Bram en Tiebo ook bedankt voor dit stuk kennisdeling
  en natuurlijk Jeroen van keulen voor het aanbieden van de vis
  ik zelf vond dit uiterts leerzaam om te doen
  bedankt voor deze uitdaging

  mvg Gerrit Wolf

 4. Xander van harte gefeliciteerd met deze pracht Showa

  Bram en tiebo hartelijk dank voor deze leerzame punten in onze hobby
  Gr. Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App