voorbeeld airlift opstelling koivrienden

De Koi-hobbyist staat bekend als iemand die alles over heeft voor zijn levende juwelen. Hij zal altijd zoeken naar verbeter mogelijkheden bij de vijver en met name het filtersysteem is vaak aan overpeinzing onderhevig. Actueel is het kostenbesparende aspect en creativiteit is hierbij volop aanwezig. Het Vlaamse forum koivrienden.be is een platform waar deze gedachte bij uitstek wordt beheerst. Een aspect dat door hen in het bijzonder wordt vertolkt is het zogenaamde airliftsysteem, waarbij een luchtpomp wordt gebruikt om water te verplaatsen, hetgeen een aanzienlijke kostenbesparing op kan leveren.

 

Op het betreffende forum koivrienden.be werden reeds velen geïnspireerd tot zelfmakelij van dit niet commercieel product, hetgeen meteen de reden is waarom hier zo weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven in de koi- en vijverindustrie. Een filtersysteem dat draait op airlift berust op het gegeven dat luchtbellen in water opstijgen naar het wateroppervlak. De stijgende lucht zorgt ervoor dat het water in de directe omgeving van de luchtbel ook in beweging komt. Door het gecontroleerd laten verlopen van luchtbellenstroom wordt ook de waterbeweging gestuurd en is het mogelijk om dit te gebruiken als drijvende kracht voor het filtersysteem. Onderstaand het imponerende showmodel dat de vriendengroep onder veel belangstelling ten tonele bracht tijdens de nationale Koi- en vijverdagen in de tuinen van Appeltern.

In een testopstelling is goed te zien dat er een flinke stroming te realiseren is door het inblazen van lucht. In de opstelling wordt met een verbruikt vermogen van 11Watt een stroming gerealiseerd van 12m3/hr! In tijden van bezuinigingen kan een goed aangelegd airlift-systeem dus behoorlijk besparend werken. Maar ja, hoe maak je een dergelijk systeem?

De plaatsing van de airlift is van groot belang voor de werking ervan. Een airlift kan namelijk geen druk opwekken en moet daarom na het filtersysteem geplaatst worden. Gefilterd water wordt dus door de airlift aangezogen en verplaatst naar de vijver. Een droog opgestelde pomp kan natuurlijk ook achter een filtersysteem geplaatst worden. Een dergelijke opstelling is alleen heel wat duurder in het gebruik. Het systeem is dus nagenoeg ongevoelig voor vervuiling en het is nog goedkoper ook!

Wat heb je nodig? Om een goed werkende airlift te maken heb je in ieder geval de ruimte nodig om een lange stijgbuis te plaatsen. Het advies is om een drukkamer te maken die op ongeveer 1,65mtr onder het wateroppervlak zit. (er zijn ook systemen die werken met een luchtschotel in plaats van een drukkamer maar een dergelijke schotel is weer een belemmering in de waterdoorlaat)

De volgende foto’s zijn allemaal afkomstig van www.koivrienden.be en zijn gemaakt door forumlid Yamabuki. De bouw van dit systeem maar ook systemen van andere forumleden staan uitvoerig beschreven in dit topic: http://www.koivrienden.be/phpBB/viewtopic.php?t=7050 . Is je interesse in het airliftsysteem gegroeid dan is dat topic zeker de moeite waard om voldoende informatie in te winnen.

Zoals je ziet zijn de gaatjes in de PVC buis erg klein. De reden hierachter is dat de luchtbellen dan ook zeer klein zullen zijn als ze in de stijgbuis komen. Door het opstijgen wordt de waterdruk op de luchtbellen kleiner en zullen de bellen gaan groeien. Waar lucht is kan geen water zijn en dit zorgt er weer voor dat het water sneller opgestuwd wordt.

Drukkamer

Drukkamer + stijgbuis

De lengte van de stijgbuis is mede bepalend voor de effectiviteit van de airlift. Proefondervindelijk is vastgesteld dat een lengte van circa 165cm (onderkant drukkamer tot hart uitstroom) een wenselijk minimum is. Voldoende lengte is nodig om de luchtbellen voldoende te laten groeien en de watersnelheid op die manier zo hoog mogelijk te maken.

2 Airliftsystemen in 1 filterput

Ik wil www.koivrienden.be bedanken voor de informatieverstrekking.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. beste Jeroen,
  complimenten voor de bewoording van dit inventieve doch simpele principe.

  voor iedereen die een nieuwe vijver wil bouwen of een bestaande vijver wil verbouwen is airlift een hele mooie manier van waterverplaatsing en is eigenlijk een must om hier eens over na te denken.

  indien men vragen heeft omtrend dit onderwerp verwijs ik naar http://www.koivrienden.be waar al uw vragen beantwoord worden.

  groet Martien.

 2. Hoi Jeroen,

  Ik moet mij aansluiten bij Martien!
  Het is goed verwoord en wanneer men bij Koivriende.be kijkt kan ik een ieder adviseren wordt lid van dit fantastische forum.
  En kijk even op naar het onderwerp Airlift, hier vind je echt alles om te begrijpen hoe je zelf een airlift kunt maken.

  Ik wens iedereen succes die wil airliften.

  Groet,
  Engel

 3. Ik zie op de laatste foto de retour diep zitten. Stroomt het water ook dan goed door?

  Greetz J@@P

 4. Jeroen Van Gaalen on

  Goede vraag J@@P!
  Ik verwacht dat de doorstroming ook goed is. Waarom?
  De drijvende kracht van de luchtstroom is hetzelfde wat dus betekent dat ook de afvoer hetzelfde moet zijn. De weerstand zal iets groter zijn dan bij de vlakke instroom maar toch zal laag ook heel behoorlijk moeten gaan.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App