Yasuaki Kaneko releasing Shiro Utsuri tategoi

Hij spreekt zeer goed verstaanbaar Engels. Tezamen met mijn standaard kennis van de Japanese taal (en de hulp van zijn vrouw) hebben we een heel interessant en leerzaam interview gehouden. Yasuaki-san heeft zich ongeveer tien jaar geleden via priveles gegeven door Fujio Oomo (Oomo Koi Farm/NND), tezamen met Toshikatsu Marusada (Marusada Koi Farm), Daisuke Yagenji (Yagenji Koi Farm), de Engelse taal machtig gemaakt. Vanaf zijn veertiende helpt Yasuaki-san zijn vader tijdens het kweekseizoen (Juni tot en met September/Oktober). Niet voltijds, omdat hij toen nog een junior high school student was, maar voornamelijk voordat zijn lessen begonnen! Om 5.00u in de morgen moest hij zijn vader helpen om de vijvers af te netten, om de jonge koi te vangen die dat voorjaar waren geboren, zodat Komei-san (zijn vader) de senbetsu (selectie) kon uitvoeren. Om 7.30u verwisselde Yasuaki-san zijn werkkleding voor zijn schoolkleding en spendeerde de rest van de dag in het klaslokaal. Lees Verder en leer meer van deze meester van de Kujaku!

 

Nadat Yasuaki-san zijn high school had afgerond, volgde hij vervolgens twee jaar colleges over accountancy en op zijn twintigste begon hij te werken als accountant. Vijf jaar later, op zijn 25e, nam hij ontslag en werd fulltime werknemer van de Kaneko Koi Farm. Kaneko Koi Farm is in 1961 opgericht door Komei Kaneko, wat betekent dat Yasuaki de tweede generatie is. Komei-san was een monteur toentertijd, werkende aan verschillende machines, maar voornamelijk auto`s en rijst-oogst-machines. Veel vrienden van hem waren koikweker en doordat hij zo dicht met ze verbonden was, deed dit hem besluiten om ook een koyasan (koikweker) te worden. In den beginnen kweekte hij Koi naast zijn gebruikelijke werk als monteur. Het duurde tot 1981 voor hij ontslag nam en voltijd koikweker werd. Sanke was de eerste varieteit waarmee Kaneko-san begon te kweken. In Nigorisawa, het gebied waar de Kaneko Koi Farm zich bevindt, is de Sadazo Sanke heel erg bekend. Zijn zoon Yasuaki Kaneko herinnerde zich nog dat toen hij acht jaar oud was, Kaneko Koi Farm een 15bu Kokugyo Award op de All Japan Combined Nishikigoi Show had gewonnen. Dit was de eerste en gelijk ook de laatste grote prijs die ze met de Sanke hebben behaald. Rond de periode wanneer Komei-san zijn baan had opgezegd (1981), begon hij met de kweek van Shiro Utsuri en Kujaku, welke op dit moment de twee varieteiten zijn waar de Kaneko Koi Farm beroemd voor is.De Kaneko Koi Farm zelf heeft 54 mudponds en naast Kujaku en Shiro Utsuri kweekt men ook Doitsu Kujaku, Ginrin Hajiro, Kumonryu, Doitsu Ochiba, Yamatonishiki en Tamasabe (een goudvis varieteit). Daarbij is de Kaneko Koi Farm ook onderdeel van de joined venture genaamd Nishikigoi Niigata Direct (NND). Kwekers welke hier ook onderdeel van uitmaken, zijn: Fujio Oomo, Makotto Tanaka (Marusho Koi Farm) en Tamikazu Kobayashi, welke hier werknaam is. NND was opgericht in Oktober 2005, een jaar na de verwoestende aardbeving welke toesloeg op 23 oktober 2004. Alle drie de kwekers liepen hierdoor enorme schade op en hun idee was dat wanneer zij hun krachten bonden, het herstel van hun kwekerijen een stuk sneller zou gaan. En zo was het. Voor zover ik kan zeggen, denk ik dat de samenwerking zeer goed heeft uitgewerkt voor alle drie de kwekerijen. Fujio Oomo`s Showa, Marusho`s Sadazo Sanke en Kaneko`s Kujaku en Shiro Utsuri zijn wereldwijd bekend op dit moment.In een volgend blog ga ik dieper in op de Kaneko Kujaku en zal ik je meer vertellen over de oorsprong en selectiecriteria bij de selectie van Kujaku.Voor nu, geniet van enkele van de beste Kujaku van de Kaneko Koi Farm op dit moment:

Kashira Kaneko Kujaku (sansai)

 

The other Kashira (best Koi at the farm) of Kaneko (sansai)

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App