Me and the mando

In dezeblog wil ik iets met jullie delen wat anders is dan het ‘normale’ geblog over Koi welke ik normaliter hier toon. Koi is nu letterlijk mijn leven op dit moment, maar zelfs een Koi Kichi als ik heeft af en toe wat afwisseling nodig om de Koi te kunnen blijven waarderen. Naast de dagelijkse werkzaamheden volg ik Japanse les twee á drie avonden ini de week en speel ik volleybal met de plaatselijke jeugd, waaronden Sakamaki (werknemer Dainichi) en Mitsugu Tanaka (Maruju Koi Farm). Afgelopen maand was ik echter met iets anders bezig, namelijk het maken van een mando. Een mando is een soort van carnavalswagen om de Ojiya Matsuri (festival in Ojiya) te vieren.

Op 19, 20 en 21 augustus heeft de Ojiya Matsuri plaatsgevonden (update volgt later) met als hoogtepunt de parade door de stad met alle mando’s uit de regio. Ik heb met de Higashi-yama  (Oosterberg) mando meegeholpen. Ik ben hier terecht gekomen in mijn tijd bij Marudo, via de jongste zoon Shigenori en werknemers Devin Swanson (Amerikaan, nu weer terug in de VS) en Tomohiro, welke lid zijn van dit team. Andere Koi mensen welke ook onderdeel van de Higashi-yama mando maken, zijn Ryu Mano (zoon van Izumiya) en Teruyuki Marusaka (Marusaka Koi Farm; hij was in juni op de Koi2000 show), maar de meesten doen ander werk. Zo is er een rundveehouder uit Yamakoshi, een lasser, iemand die machines onderhoud, een verzorgster; noem het maar op. Het is erg aangenaam om deze ‘locals’ te leren kennen en ze te helpen met de mando. In dezelfde tijd vermaak ik me goed en werk ik aan mijn Japans.

Hier is een foto van een klein deel van het mando team, maar zij zijn wel de voornaamsten die er aan werken. En zij doen dit al sinds het begin van de maand juli, van maandag t/m vrijdag, elke dag! De mando is trouwens een Japans cartoon, genaamd Nikko Dai Chan.

The main guys of the Higashi-yama team!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.