"Een Koi is een showbeest"

Johnny Lievens werd al meermaals uitgeroepen tot de beste hobbyist op een Koi show, maar nog nooit had hij ook daadwerkelijk de beste Koi. Het afgelopen weekend is daar verandering in gekomen en mocht de trotse Belg onverwacht zijn vrouw bellen om ruimte te maken voor de grote bokaal die met deze eer gepaard gaat, de droom van eender welke hobbyist, De Grand Champion op de meest prestigeuze Koi Show in Nederland en wellicht van het Europese vaste land, de Holland Koi Show 2011. KoiQuestion sprak hem aan het vat van zijn ‘showbeest’ in een exclusief interview…

Johnny Lievens doet zijn verhaal uit de doeken aan het showvat van zijn Grand Champion

Gefeliciteerd mijnheer Lievens, het moet een onverwachte triomf zijn…

Onverwacht, dat zeer zeker. Gezien het deelnemersveld had ik niet verwacht dat mijn 77cm Sanke de belangrijkste titel naar zich toe zou trekken, maar het maakt me niet minder trots of dankbaar. De Koi is in uitstekende conditie en blaakt van gezondheid en kwaliteit. Vele kampioenen zijn bij hun victorie nog maar pas in Europese wateren; ik zorg al drie jaren zelf voor haar in mijn eigen hobby vijver. Dat is wat de overwinning voor mij zo belangrijk maakt.

Wauw, u groeide de vis dus zelf op tot hoe ze er hier nu zwemt… En andermaal gefeliciteerd, want met het behalen van de Grand Champion titel, bent u natuurlijk ook automatisch de beste hobbyist…

… is dat zo ja?! O.. (zijn mondhoeken krullen)… bedankt.

Grand Champion Sanke Holland Koi Show 2011

De Japanse juryleden, die wij eerder deze dag interviewden sprak al van ‘a perfect finish’. Wat vind u zelf van ondermeer het Sashi en Kiwa (respectievelijk de overgang tussen de witte huid en het begin van het patroon en de overgang tussen het eind van het patroon en de witte huid) zien er dan ook keurig uit. Daarbij heeft de Koi een geweldige glans (teri). Kunnen we stellen dat de huidkwaliteit het sterkste punt is van deze Koi?

Ja, ik denk dat daar geen twijfel over mogelijk is. Voor wat betreft de glans, springt deze boven al de rest uit. Het sashi is op sommige plekken al helemaal verdwenen en op sommige plaatsten vertoont het zich nog wel een schubje breed. Het kiwa is overal  vrij scherp.

Wanneer u toch heel kritisch naar deze vis kijkt, wat is dan een aspect waar u zich wellicht zorgen over maakt?

De body, daar kunnen we heel eerlijk over zijn, komt nog altijd te kort. Zou ik er twee centimeter bij kunnen krijgen in de breedte, dan zou de vis meteen een stuk imposanter zijn. Ik probeer het reeds het hele jaar, maar ze zet nog steeds niet aan. [glimlacht]

De heer Lievens wijst de route van zijn gedachten naar de Koi

Wanneer ik een kritische noot mag kraken zou ik graag zien dat het sumi nog compacter wordt, hetgeen volgens mij best mogelijk is voor de toekomst gezien het onderhuids sumi, maar een puntje van zorg zou ik toch hebben bij het laatste rode patroon, hetgeen op de zijkant witte randen om de rode schubben vertoond. Wetende dat het beni hier als eerst in verval raakt en gezien de Koi nu al zo mooi gefinisht is en dus ook relatief hard op kleur, hoeveel betekent dit voor de toekomst van de vis denkt u?

Het beni is al jaren op deze kwaliteit en van dezelfde intensiteit. De Koi groeit niet snel genoeg om hiervan hinder te ondervinden. Ik hecht er waarde aan de Koi zo lang mogelijk mooi te houden zodat we er zo lang mogelijk plezier van hebben.

Detailopname van het kritisch bekeken 'Odome hi'

Het sumi zou in de toekomst nog compacter kunnen worden wanneer het onderhuids liggend sumi ook doorkomt.

Het complete interview met de visie en tips van de kampioen kun je lezen in het magazine KOI van de Nishikigoi Verniging Nederland. 

interview: Tiebo Jacobs; Janine Doorduin foto’s Remy Doekhi

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.