Het was de huidkwaliteit die de doorslag gaf

Zoals je in het ieder jaar is het weer spannend tot op de laatste dag wie er nu welke vissen mee zal nemen naar de Holland Koi Show in Arcen en dan bedoel ik met name de gosanke van boven de 80 cm, want dat zijn doorgaans de vissen die kans maken op de allerhoogste eer, de Grand Champion titel. Terwijl dag 1 drukdoende gaande is, wordt er dan ook hevig over en weer gespeculeerd over welke vis uiteindelijk de hoogste eer naar zich toe zal trekken. In een eerder artikel konden we reeds lezen dat deze prijs uiteindelijk werd toevertrouwd aan de Sakai Sanke van Johnny Lievens, maar toch was dit niet de vis die vooraf werd getipt voor de lauweren krans…

 

“Die Sanke daar op de hoek, dat zal de kampioen worden”; “Het moet raar lopen wil die niet de titel pakken hier” en zelfs “Het bordje hangt er nog niet, maar deze vis krijgt de beker”, zijn enkele uitspraken die mij ter oren kwamen in de morgen van de 1e dag op de 19e Holland Koi Show terwijl kijkend naar een Momotaro Sanke. En ik moet bekennen dat ook ik in de eerste vijf minuten redelijk overtuigd raakte van de kansen van deze driekleur, ingezet door MA-KOI.

Shira Yuki; een prachtige Sanke met een maruten patroon en zeer goed geplaatst schouder sumi; het mocht niet baten.

Op een foto zijn haar 'fouten' echt niet waar te nemen. De Teri, of glans, van de Sanke is zeer goed te noemen.

Toch raakte de 92 cm lange ‘Shira Yuki’, zoals haar naam luidt, overklast door de veel kleinere Sanke van Johnny Lievens die geschat zo’n  77 cm aan het meetlintje doet. De reden wordt duidelijk wanneer de eerste indruk vervliegt en je rustig de zwembewegingen van Shira Yuki gade slaat. Geheel onopvallend, doch zichtbaar bij bepaalde zwembewegingen vertoont de Sanke namelijk een tweetal hele licht krommingen of knikjes in het achterste deel van de lichaamsbouw. Persoonlijk zou ik het absoluut niet storend vinden voor bij mij in de vijver, maar een jury op een dergelijke show moet natuurlijk wel kritisch zijn, dat is immers de kern van hun taak en gezien de body verantwoordelijk is voor 50% van het jury oordeel en bijkomed feit dat zijn door Sakai Fish farm (SFF) gekweekte opponent in het vat van Johnny Lievens beschikt over een overweldigende huidkwaliteit, maakt dat zij niet aan het langste eind trekt.

Ondanks een geringe body en lengte wist de Sanke van de heer Lievens er toch terecht met de hoogste eer te gaan strijken.

Sterker nog, door deze relatief zwaar aangerekende ‘fout’, streeft ook een SFF Sanke met een lengte van 79,8 cm 😉 ingezet door Jeroen van Keulen van het gelijknamige Koi en papegaaiencentrum uit Nijverdal Shira Yuki voorbij. En alhoewel nagenoeg iedereen de Sanke van de heer Lievens aanvankelijk niet zou hebben getipt vanwege diens geringe lengte en body, kan uiteindelijk een ieder toch begrip opbrengen voor de keuze van de jury; “Ik denk dat de jury al met al een hele eerlijke jurering heeft gedaan”, zo is de gedachte.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.