Jos tijdens de selectie in Polen

Op de Holland Koi Show zijn veel Koi ingezet op de show en het showterrein is zeer zeker niet de kleinste. Toch wekt de stand van Yoshikigoi de indruk dat er een separate show plaats heeft. In een wel erg ruim behuisd weekendverblijf voor de vissen ter grote van vier stands, doen de ‘Yoshikigoi‘; een term die Jos gebruikt om zich los te weken van de term ‘Eurokoi’, fier hun rondes… 

Het was heerlijk hangen bij het ruim bemeten weekendverblijf van de Yoshikigoi

Jos Aben van A&C Vijvers & Tuinen uit Grubbenvorst kweekt zijn Koi in Nederland, doch groeit deze op in de mudpounds van de Tessa Koi farm in Polen. Dit samenwerkingsverband is de basis voor hun Yoshikigoi. De term Eurokoi is alhoewel van toepassing, die worden immers gekweekt en opgegroeid in Europa, niet lading dekkend. De status die deze ter namelijk heeft verworven in de afgelopen jaren is niet al te florissant. In de afgelopen twee jaren attendeerden de Yoshikigoi niet onverdienstelijk de wedstrijd in Arcen, maar toch geeft ook Ernst Driessen, mede-eigenaar, aan dat er nog een lange weg te gaan is. Dat is niet erg, want ze hebben er zin in;

Dit is wat mensen graag wilden zien. Alhoewel we zeker ook in de voorgaande jaren veelvuldig Koi hadden die best mee konden doen op de Koi Show hier in Arcen, waren mensen vooral ook benieuwd naar de grotere vissen. Als mensen dan vragen waarom we die niet eerder hadden, dan antwoord ik daar eerlijk op dat we de boel simpelweg verkloot hebben. Trots ben ik daar natuurlijk niet op, maar professioneel Koi kweken is nu eenmaal geen eenvoudige opgave en het was een belangrijke leerschool. Nu zijn we goed op weg en met de kweekresultaten nemen ook de faciliteiten in Polen toe.

Team Yoshikigoi met van links naar rechts Marco Bours, Jos Aben, zijn dochter Sandra en Ernst Driessen.

Onder de +/- 40 gevinde zwemmers in het vat bevinden zich een tweetal Yuki Asagi, een prachtige witte Asagi, maar wel met de typisch rode wangen en lateraal patronen. Een heel goed gebouwde Chagoi en een aantal prachtige Kujaku gaan verder geflankeerd van een Doitsu Ochiba, een grijze Koi met bruine patronen waarbij de term ‘Doitsu’ aangeeft dat het om een schubloze variant gaat. Toch denk ik dat Jos nog beter kan en heeft en wanneer ik weer eens hardop denk worden mijn vermoedens door de olijke Limburger bevestigd;

Momenteel zijn de resultaten zeer vooruitstrevend. Zo zitten de tosai (eenjarige koi), die dit jaar zijn gekweekt, met nog enkele weekjes in het verschiet voor de herfstoogst, al rond de twintig centimeter voor de herfstoogst. Ik denk dat er zo’n 10.000 vissen naar binnen worden gehaald dit najaar en dat is een berg, waar we toch net de faciliteiten voor hebben. Vanwege capaciteitstekort, kon ik dit jaar bijvoorbeeld geen Yamabuki Ogon kweken. Over pak ‘m beet twee jaar willen we met een brede keur van Yoshikigoi komen van boven de 80 cm… in de show wedstrijd welteverstaan…

Enkele Koi uit het vat van de eigenaren Jos Aben en Ernst Driessen

De goedlachse limburgerse kweker nabij zijn trots

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties