mr. Fujio Oomo

Op de Oomo Koi farm is het evenals bij Dainichi, vooral Showa dat er toe doet. Hierin zijn ze dan ook al twintig jaren verdienstelijk gespecialiseerd. Als onderdeel van Niigata Nishikigoi Direct, een verbond tussen Oomo Koi farm, Marusho Koi farrm en Kaneko Koi farm, heeft ook Oomo-san de visie om de schoonheid en dromen van Koi te delen met zoveel mogelijk mensen. Hierbij is ook deze kweker niet schuw van de camera en hij gaat ons graag voor in de 1e selectieronde van zijn Showa Sanshoku en toont ons daarbij zijn top zeven showa.

Gedurende deze periode spenderen alle kwekers nagenoeg hun hele dagen aan selecteren van het jongbroed. Dit is enorm van belang. Een kweker heeft simpelweg niet de ruimte om alle Koi op te laten groeien. Bovendien zou een kweker dan al vlug bijstand aan moeten vragen, want al deze dieren groot te brengen vergt natuurlijk ook het nodige geld, voer, tijd enzovoort. De belangrijkste reden echter, is de kwaliteit van de Koi. Het uitselecteren van de slechte exemplaren geeft de goede meer ruimte en minder voedselconcurrentie. De kweker kan nu al zijn tijd spenderen aan zijn goede Koi, hetgeen ten gevolg heeft dat de overgeblevene sterker en ook vooral groter groeien in hetzelfde tijdsbestek. Doorgaans worden de tosai voor de oogst in november, zo’n 4x geselecteerd. Uiterraard ondervinden showa daarnaast nog de zogenaamde kurosen.

In onderstaande video neemt Fujio Oomo je mee met een van zijn gedane senbetsu:

Het vergt naast al de kennis en ervaring ook geduld. Je ziet dat het best nog moeilijk is om al dat gekrioel in zo een netje te onderkennen. Wanneer je daar aan de bowl zit ben jij degene die beslist over leven en dood. Wanneer jij net die verborgen parel de verdoemenis in wijst, zal zij nooit uitgroeien tot die prachtige Koi die ze had kunnen zijn. Maar je zult het ook nooit geweten hebben. Wanneer Fujio Oomo de netjes laat zien om de vergelijking te maken tussen de vissen die wel en die niet geselecteerd zijn wordt je al wel een beetje duidelijk waar nu op wordt gelet. Als je de zeven beste Koi bekijkt, dan zie je dat dit al haast echte showa zijn en het is prachtig om te zien hoe trots de kweker hier zelf op is.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App