Verdoving

Op de cover van het nieuwe KOI magazine prijkt een bende uitgehongerde Tancho, maar laat u niet misleiden, de variëteit die KOI 97 overheerst is de Taisho Sanshoku. Sanke dus! Martin Kammerer selecteerde maar liefst 18 éénjarige Sanke’s en bespreekt de plus- en minpunten. Natuurlijk wordt er gejureerd en de allerbeste exemplaren worden tevens voorgesteld als tweejarig exemplaar. Bij de beoordeling van Sanke is Tejima, de kleine streepjes in de borstvinnen van de koi, natuurlijk een visueel pluspunt. Tiebo Jacobs gaat dieper in op heden en verleden, zin of onzin, kunst of kitch van deze subtiele lijntjes. Maar goed, laat ons beginnen bij het begin! De Holland Koi Show (HKS) komt eraan en Theo van Bladel legt voor de negentiende keer uit wat er straks allemaal te verwachten valt in Arcen. Hij somt redenen in overvloed op waarom u deze driedaagse niet mag missen! Spectakel gegarandeerd. Als locatie de vertrouwde Kasteeltuinen te Arcen. Alleen daarvoor is het de moeite waard om op één of meer dagen een bezoek te brengen aan Noord Limburg. Hebt u een partner met minder passie voor koi dan u? Neem haar of hem gerust mee, hij of zij zal zich prima vermaken in de prachtige tuinen. De Holland Koi Show vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus.

Taisho SanshokuTejime
Holland Koi Show
Er zijn natuurlijk meer shows dan de HKS alleen. Ronald Stam en Ruud Besems brengen verslag uit van de Euregio Koishow, waar voor het eerst in de Nederlandse Koishow-geschiedenis de overwinning ging naar een Scandinavische deelnemer. Over de show in België, georganiseerd door de Belgium Koi Society, konden niet meer voor het in druk gaan van dit blad verslag doen, maar dat maken we in de volgende uitgave goed. 

Japan staat natuurlijk als altijd op het menu! Allereerst culinair in de vorm van bereiding van een Wagyu Niku-gerecht, van de hand van Ruud Besems en meer koigerelateerd, in de vorm van enkele KoiBijbels ter ere van de kwekerijen Satoshi Yorijo, Kanno Yorijo en Okayama Momotaro Goi. Kanno wordt daarbij dieper uitgelicht in de serie Flexible Strategies door Martin Symonds, die al vriend aan huis is bij Hiroshi Hirasawa sinds de vroege jaren 90. Ook de KoiBijbel met betrekking tot Momotaro is er één van meerdere pagina’s. KoiBijbelFans fronsen wellicht de wenkbrauwen. Momotaro is toch al aan de beurt geweest? Dat klopt, maar Momotaro heeft momenteel zijn nieuw vishuis in gebruik genomen, welke mogelijkheid biedt tot nog meer voorraad en een nog diversere kweekplanning. Joop van Tol werd eerder dit jaar uitgebreid rondgeleid en had meer dan voldoende informatie voor een deel twee van deze tot de verbeelding sprekende kweker.

Wagyu NikuKanno
Momotaro vishuis
Waarschijnlijk zullen de Momotarolijnen een steeds belangrijkere rol spelen, ook bij andere kwekers. Maar zullen ze ooit uitgroeien tot heuse bloedlijnen, naar de echte betekenis van het woord? Eric Wessels brengt relaas over de “illustere bloedlijnen uit een roemrijk verleden” en brengt meteen in schema hoe bepaalde bloedlijnen, zoals de Matsunosuke-, Dainichi- of Torazo lijn ooit zijn ontstaan. Een razendinteressante, acht pagina lange quest door het heden en verleden die u zeker niet mag missen. 

Naast Japan opnieuw de nodige aandacht voor Israël, met het tweede deel van het Mashu Matok verhaal door Johan Leurs. Ditmaal staat de ‘Bio Secure Area’ centraal en worden de ouderdieren van de nieuwe Zanmai-lijn (Doitsu Hikari‘s) voorgesteld. Zien we de nakomelingen straks terug in Arcen?

Terug naar Arcen. Op de HKS hoort natuurlijk ook een Judge seminar, welke dit jaar plaatsvindt op woensdag 17 augustus. Vorig jaar vond er natuurlijk ook zo een seminar plaats en Mike Harvey, een van de juryleden, vond het wel een goed idee om de beoordeling op papier uit te pennen. Foto’s van de onschuldige, rood-witte slachtoffers en de bijbehorende uitleg, jurering én kwotering in dit nummer.

Bloedlijnen
Mashu MatokJudge seminar
Dichter bij huis trok Johan Leurs richting Borne waar sedert enkele jaren de groothandel Heja bv gevestigd is en laat u het verschil zien tussen klein- en groothandel. 

Meer medisch en technisch. Joop van Tol laat weten dat de KVA intussen ook de mogelijkheid biedt tot een bacteriedrukmeting van uw vijverwater en legt precies uit wat zo’n meting inhoudt. Reeds enkele maanden is Richard Zewald (u weet wel, van dat moeilijke erfelijkheidsartikel in KOI 95) bezig met het onderzoeken en verfijnen van een voor onze leden handzame methode om de bacteriedruk te laten meten. Na veel voorbereiding vinden we de resultaten nu voldoende om de boel in productie te nemen.

Ad Jacobs geeft les in het verdoven van uw lievelingen op een zo veilig mogelijke manier. Tevens is hij de schrijver van de serie “Zin of onzin?”, waarin hij in deze serie de oxiderende werking van verschillende stoffen onderling vergelijkt, door ze los te laten op een paar in water ondergedompelde porties kopspijkers.

Natuurlijk ontbreken in deze uitgave ook de “VisFlits”, een “Creatief met Koi” en een “Koilumn” niet.

HejaBacteriedrukmetingVerdoving
U leest het allemaal in de 97ste uitgave van Koi die de eerste week van augustus op de mat zal vallen! Net op tijd om de vakantie op te fleuren met wat extra leesgenot en ruim op tijd om straks gebruik te maken van de zes kortingskaarten voor de Holland Koi Show, die ook weer bij dit nummer zijn ingesloten. 

Rest ons niets u veel leesplezier en een grandioze Holland Koi Show toe te wensen.

De redactie.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App