Janine Doorduin

Ontspannen achterover geleund, met mijn laptop op schoot en gezeten aan de rand van de vijver ben ik eindelijk begonnen met het typen van mijn eerste artikel voor KoiQuestion. Ik heb net de Koi gevoerd en ze zijn druk bezig om zoveel mogelijk korrels naar binnen te krijgen, alsof hun leven er van afhangt. Ik kon nog net op tijd mijn laptop wegtrekken om te voorkomen dat ik deze met waterschade terug kon brengen naar de winkel. In dit eerste artikel wil ik mij graag voorstellen, zodat jullie bij volgende artikelen een beeld bij de schrijfster hebben.

Mijn naam is Janine Doorduin, 30 jaar en samenwonend in Hoogezand met mijn vriend Remy. Ik ben (neuro)bioloog van beroep en werk als wetenschappelijk onderzoeker in Groningen. Begin vorig jaar ben ik gepromoveerd op mijn onderzoek naar de rol van herpes virussen bij schizofrenie, maar daarover later zeker weten meer. Ik hoop jullie vanaf heden, tijdens mijn Quest naar antwoorden op mijn Questions over Koi, voor te mogen gaan in de diverse aspecten van vooral de Koi en haar immuunsysteem en ziekten, oftewel de biologie van de koi in zijn algemeenheid.  Verder zal ik vanuit mijn professie verder toeleggen op het Koi Herpes Virus en wil ik jullie vervelen met de kronkels in mijn eigen brein zoals ‘Kan een Koi ook aan schizofrenie lijden?’ Last but not least zal ik met jullie delen, al die andere ervaringen die ik meemaak en leer omtrent de Koi als hobbyist, als vrouw en als vakidioot.

Janine Doorduin met een van haar eigen lievelingen

Het is ongeveer acht jaar geleden dat Remy en ik gefascineerd raakten door Koi. Het begon toen we na het betrekken van ons eerste huisje een beslissing moesten gaan nemen over de inrichting van de tuin. We hebben een hoekwoning en een relatief grote tuin dus ik opperde dat we wel een vijver konden graven. Het leek me leuk om een vijver te hebben met een aantal mooie waterplanten waar een aantal goudvissen vrolijk tussen rond zouden zwemmen. Dus gingen we aan de slag met het graven van de vijver. Het laat zich natuurlijk al raden dat de waterplanten en goudvissen er nooit gekomen zijn. Bij de eerste aanblik op koi was Remy namelijk verkocht en al snel werden de eerste Koi in onze vijver geïntroduceerd. Waar we begonnen met een aantal Koi en een (te) kleine filter, zwemmen er nu een flink aantal grote dames en heren rond en draait er een meer dan voldoende grote filter op onze vijver. Mijn favoriet in onze vijver is een 85 centimeter grote Ochiba, omdat ze altijd bij je komt kijken (lees: schooien) en een heerlijke veelvraat is. Qua variëteit gaat mijn voorkeur echter uit naar Go-Sanke en dan voornamelijk de Kohaku en de Sanke.

Dat Janine geintrigeerd is door pathogenen wil niet zeggen dat ze deze graag terug ziet op haar vissen 😉

In de afgelopen paar jaren hebben we veel bijgeleerd over Koi, iets dat we nog steeds en eigenlijk steeds meer doen met veel enthousiasme. Zo hebben we twee jaar geleden zelf maar eens een goede microscoop aangeschaft zodat we, wanneer we dat nodig vinden een afstrijkje kunnen maken om de koi op parasieten te kunnen controleren. Als bioloog (en dus een beetje vakidioot) raakte ik natuurlijk ook gefascineerd door de organismen die onze Koi als leefomgeving hebben. Ik heb wel eens geroepen “kijk eens Rem, hoe mooi die trichodina”. De reactie bestond uit een ongelovige blik, temeer daar de Koi er toch echt wel last van bleken te hebben, maar mijn fascinatie voor parasieten wil natuurlijk niet zeggen dat ik ze graag zie op onze Koi. Wel ben ik erg geïnteresseerd in de interactie tussen parasiet en Koi en dan voornamelijk in het immuunsysteem van de Koi in zijn algemeenheid. Een toename in kennis over deze interactie kan ons leren hoe we moeten handelen wanneer we parasieten aantreffen op onze Koi en of we wel of niet in paniek moeten raken. Alhoewel dat laatste vaak niet bevorderlijk zal zijn voor het welzijn van je Koi.

Remy and Janine's Koi Pond

Ook wil ik graag zo veel mogelijk leren over de ziekten van de koi en hoe we deze kunnen behandelen. Ik heb al eens kort voor ‘koi-dokter’ mogen spelen toen onze Kohaku een flink aantal ontstoken, met alg begroeide schubben had. Om te voorkomen dat het probleem zich verder zou uitbreiden besloten we de schubben onder verdoving te verwijderen. Onder de deskundige leiding van Bennie Wiegman van KietaKoi heb ik een aantal schubben verwijderd. Het was intrigerend om zo met een koi bezig te zijn en vooral leuk om haar daarna weer vrolijk te zien rondzwemmen in de vijver. Hoewel ze misschien toch wel een beetje boos op mij is geweest, was het een dankbare klus…. Ze maakt het nog steeds erg goed en de schubben zijn weer aangegroeid.

Zorgvuldig wordt deze Kohaku door Janine behandeld

Remy en Janine tijdens een lezing @ FrieslandKoi

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

 1. Hallo Janine,

  Welkom hier!

  Laat je artikels maar komen, ik kijk er al naar uit!

  gr

 2. Hallo Janine,

  Erg leuk, dat jij je expertise met ons wilt delen. Ik kijk al ernaar uit veel van je te lezen. Trouwens ook erg leuk je op de 1e Shinkoikai koidagen ontmoet te hebben.

  Hartelijke groeten,

  Ingo

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App