SFF kohaku 2010

Een ‘low-budget’ Koi hobbyist als ik moet echt wel een paar keer denken voordat er een wat duurdere Koi wordt aangeschaft. Waar anderen er niet voor terugdeinzen om vissen te kopen van meer dan €1000,00 laat ik in de regel vissen die meer dan €200,00 kosten links liggen. Heel soms is de verleiding echter heel groot en zorgen de omstandigheden ervoor dat ik toch overstag ga. Vorig voorjaar deed zo’n situatie zich, voor maar of ik er juist aan deed…
Via het forum van koieagle werd een hobbyshop georganiseerd bij een topdealer. De reputatie van de dealer was me natuurlijk bekend en ik wilde al de prachtvissen daar wel eens in levende lijve bekijken en natuurlijk ook eens kijken of er iets voor mij bij zou zitten. Een dag voor de hobbyshop was er een partij Jumbo Tosai van Sakai Fish Farm (SFF) binnengekomen en als je dan gezien hebt hoe de oudere vissen van SFF er rondzwemmen dan is de eerste omstandigheid al geboren.

Na binnenkomst vanuit Japan

De tweede omstandigheid ontstond later die dag. Een onderdeel van de hobbyshop was het invullen van een meerkeuze Koi prijsvraag. De winnaar zou een 20kg zak met SFF voer krijgen en ja hoor met een zak voer weer onderweg naar Oss. Maar toch bleef er iets borrelen in mijn hoofd. Wat de kans op overstag gaan nog eens versterkte was het feit dat ik met mijn vrouw een weekendje weg had geboekt. Dat ging een maand of twee na de hobbyshop plaatsvinden. De verleiding om toch nog eens te gaan kijken werd steeds groter.
Op de website had ik de verkoop van de Jumbo Tosai gevolgd en er bleef er steeds ééntje mijn aandacht houden;

thuis gearriveerd in 2010

Deze zat net boven mijn €200,00 grens maar er moest iets te verzinnen zijn. Een gezond stukje ouwerwetse ruilhandel kon misschien uitkomst bieden… Nog maar eens contact opnemen met de dealer. Misschien was er wel wat te regelen en jawel hoor. Ze wilden me tegemoet komen en zo kon ik tegen een kleine bijbetaling beschikken over een jumbo tosai van SFF. Vol trots huiswaarts na een gezellig weekendje met mijn vrouw naast me en met een nieuwe aanwinst in de kofferbak.
Aangezien ik toen zelf nog geen q-bak had is de kohaku vervolgens een maand bij een vriend van me de bak in gegaan om uiteindelijk mijn vijver te komen bewonen. En dan, een jaar later nu, is duidelijk geworden dat het misschien niet voor niets een goedkopere tosai was uit de SFF lichting… Ondanks een goede huidkwaliteit glans en body valt de kohaku me niet helemaal mee. De groei is voor een jumbo tosai tegenvallend maar dat is niet eens het grootste probleem. Het hi is helemaal aan het verdwijnen en hoe het komt… ik zou het niet weten.

Had ik dan toch €100,00 meer moeten besteden en een iets duurdere vis moeten uitkiezen? Wat me wel duidelijk is geworden is dat we toch altijd te maken hebben met levende wezens. Zou ik hebben kunnen weten dat deze Koi in verval zou raken of is dit misschien wel het gevolg van mijn eigen vijveren? Misschien kunnen jullie er eens een blik op werpen. Had ik het aan kunnen zien komen en waar moet ik de volgende keer beter op letten bij de aankoop van een dergelijke Koi?

Een jaar later

Ach, misschien zwemt er over een paar jaar wel een 50cm grote ginrin shiro muji in mijn vijver… In een latere blog zal ik jullie antwoorden eens bespreken met de overige redacteuren en misschien kunnen we dan samen leren waar op te letten.

Ginrin shiro muji in wording?

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

9 reacties

 1. Nou dat is idd pech hebben.
  Zoals je zegt zou dat aan de prijs liggen?
  Ik denk dat dat in elke prijs categorie kan gebeuren hoe duurder hoe minder kans dat durf ik wel te stellen.
  Ik ben benieuwd naar andere meningen misschien kunnen we hier van leren .

 2. Ach dat is inderdaad niet leuk! De vertoont al wel op de eerste foto’s wat verzwakt hi op de achterbouw en net naast de rugvin. Misschien dat dit een indicatie kan zijn voor het hi wat verdwijnt?

 3. Beste Jeroen, ik ben geen expert, maar heb eens meegemaakt dat er een zilveren koi bij mij in de vijver (ik heb een planten vijver, en voer heel weinig) in zijn vierde levensjaar van bovenaf tot aan de buik diep blauw werd.

  Het was een zilveren koi met netpatroon die je niet vaak tegenkomt. Ik vond het jammer van de kleur, maar hierdoor viel hij minder op. Das weer gunstig vanwege de vele reigers bij mij in de buurt.

  Bij navraag hoorde ik dat het lag, aan het niet gegeven voer. Koi’s behouden hun kleuren door goede/juiste voeding. Na twee jaar goede voeding geven, is uiteindelijk de zilveren kleur terug gekomen in de schubben. Voor de rest is de vis al die jaren super gezond geweest, maar ik denk dat een aantal essentiele voedingsstoffen, die ontbraken, er de oorzaak van waren van de opgetreden kleurverandering.

  Zorg dat je koi en vijver gezond zijn, raadpleeg de vakmensen alhier op deze site. En als de koi gezond is maak 4 x per jaar een foto, ben benieuwd of de kleuren ook bij deze koi terug komen. Houd ons op de hoogte, groetjes.

 4. Jeroen van Gaalen on

  @REMNOID
  De Koi is gezond, de vijver is gezond en de andere vissen hebben heldere diepe kleuren. Het voer dat ze krijgen is afkomstig van een van de topmerken in Nederland dus daar heb ik alle vertrouwen in. Ik denk alleen dat ik met deze vis wat pech heb gehad…

  Je haalt overigens wel een mooi voorbeeld aan waarom goed Koivoer zo belangrijk is voor de vissen en hun baasjes.

 5. Ok, je zorgt dus goed voor je koi, dan maar hopen dat het weer dieper rood word in de toekomst. Geluk met de hobby.

 6. Hallo Jeroen,

  Zonde van het Hi dat wegtrekt!!!
  Heb het nu 2 keer meegemaakt(ook SFF-Koi) en een heb ik weggedaan
  en later is het Hi veel sterker weer opgekomen,maar dat was pech voor mij en geluk voor die ander.
  Stuur eens een mail naar Shinji.nl en vraag wat zij er mee kunnen.
  Schijnt dat als het goede kwaliteit KOI is dat weer op te halen is.
  Baat het niet schaadt het niet!zou ik zeggen.

  Su6 en grt Richard.

  • Jeroen Van Gaalen on

   Als ik terug Ben van vakantie zal ik dat in mijn achterhoofd houden. Dank je voor de suggestie.

 7. Jeroen Van Gaalen on

  Deze kohaku heb ik niet meer in mijn bezit. Hij is verhuisd naar iemand die met zijn manier van vijveren verwacht er weer wat meer kleur op te krijgen. Ik hoop natuurlijk dat hem dat lukt.
  Voor mij betekent het dat ik weer ruimte in mijn vijver erbij heb en dat ik weer een hele ervaring rijker ben. Dat laatste is toch waar het om draait in de hobby…

 8. Ik zeg altijd maar, goedkoop is duurkoop.
  Je zult er dan niet lang plezier van hebben.
  Kleuren gaan en kleuren komen. Het zijn net toverballen.
  Je hebt natuurlijk wel eens dat je geluk hebt, maar in de meeste gevallen gaat het altijd tegen vallen.
  De koi die in de duurdere klasse zitten, daar heb je toch iets meer houvast aan.