Dit is alles wat je nodig hebt!

Om een airlift goed te kunnen laten werken moest ik de volgende regels goed in acht nemen/houden:

-Opvoeren van water nauweljks mogelijk, opvoeren =verlies van opbrengst.
-Om een airlift goed te laten werken is voldoende aanvoer van water heel belangrijk(dus grote diameter van buizen).

In mijn geval zou ik water aanvoeren via 4 x 110 mm naar de eerste bak met statisch bed,daarna met 3 x 110 naar de volgende bak,bewegend bed,tenslotte met 3 x 110 naar de mattenkamer om van daaruit met 2 x 125mm naar de 2 airlift-collectoren van 250mm aan de rand van de vijver te gaan. Hier zou de stijgbuis van 110 mm in hangen die het water retour de vijver in zal sturen.

Tot zover de theorie, bent u er nog ?

In praktijk zou het neer gaan komen op een gigantische filterkamer en een gigantische berg aan grote pvc te weten doorvoeren, bochten, etc. In de schuur, onder het genot van een “denk-sigaar” zette ik alle bakken op een rij en dacht alle pvc er tussen… Dit ging hem niet worden! Te complex, te veel stremming door alle bochten en vrij kostbaar mede door alle aanpassingen om het goed te laten werken. Aan het eind van het liedje zou ik dan wel een gigantisch goed XXL-Meerkamer filter bezitten (helemaal niks mis mee, toch?). Toen ik de ruimte benodigd voor het filter ook doormiddel van een paar paaltjes uitzette op de grond, vond ik het helemaal niks meer, maar weer lezen dus. “Je moet gewoon een trommelfilter nemen `joh`, makkelijk in het onderhoud en een prima voorfilter… bewegend bed, bakkie erachter, via airlift retour en klaar!“ Zo meldde een medehobbyist mij.

Een trommelfilter? Wat de… is dat nou weer?! Hop, lezen maar weer, en inderdaad: het kostte me niet veel tijd om in te zien dat dit inderdaad veel goeds voorspelde. Alleen, zoals zo vaak als er over mooie dingen gesproken wordt, vergeten we de prijs. Ook dit vond ik op internet en een goede fles wijn later was ik bekomen van de schrik. Dit ging Bruintje niet trekken, maar als je iets graag wilt, is er een weg. Als Hollander-zijnde ben ik slim genoeg om automatisch die prijs denkbeeldig gelijk door de helft te doen. Aldoende werd het al wat dragelijker.

Een trommel,die moest er komen. Mijn definitieve plan (ja, ja, echt waar) was dus als volgt: 35 kuub vijver gefilterd door achtereenvolgens een trommel met daarin een dompel amalgaan, gevolgd door een groot bewegend bed en retour via airlift, met een gewenste flow van 30 kuub per uur. Hoe ik op een zo Hollands mogelijke manier een trommel laat bouwen met hulp van “De trommelaar van Nederland” bewaar ik voor een volgende keer,nu tot slot eerst wat over de airliften die door mij gebruikt gaan worden: Aan de rand van de vijver plaats ik twee pvc pijpen van 2.10m lang en 250 mm doorsnede. Aanvoer van schoon water vanuit het filter geschiedt door middel van een 125mm buis, 1 per collector. Retour naar de vijver ga ik via 110mm die via twee t-stukken (overtollige lucht laten ontsnappen) retour gaan naar de vijver.

Onderdeel één...

Onderdeel twee...

Tezamen is het een complete airlift, het enige wat nog ontbreekt is de luchtpomp!

Voor de airliften zelf maak ik gebruik van 8 cm membraan schoteltjes die ik aansluit op 20mm luchtleiding. Deze schoteltjes verlijm ik centraal in een verval van 160mm naar 110mm (zie foto`s). De schotel bevindt zich op zo`n 170 cm onder de bovenkant van de retour. Elke airlift zal gevoed gaan worden door een Secoh SLL20, de keuze voor deze pomp is door mij gemaakt omdat ik bij onze Belgische Koivrienden stuitte op een test waarbij gebleken is dat het verbruik van deze pomp op de door mij geplaatste diepte nog maar zo` n 10 (!) watt zou zijn. De twee airliften tezamen verbruiken dus 20 Watt,waarbij de netto opbrengst ongeveer 25 kuub per uur zou zijn.

Knutselen dus……

Groet,

Albert

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Het is ook mogelijk om een drukkamer te bouwen om de 110mm pijp. 0,5mm gaatjes in de pijp boren waardoor de lucht in de pijp geperst wordt. Voordeel: water ondervindt geen weerstand vanwege stroming langs de schotel. Nog meer wateropbrengst met hetzelfde vermogen dus!

  Kijk maar eens op koivrienden.be daar staat dit principe heel mooi uitgelegd.

 2. Ik zou ook voor de drukkamer gaan. Heeft volgens mij meer opbrengst en heeft ook als voordeel dat je nooit moet omkijken naar iets. Met het membraan schoteltje daarentegen… als dit ooit stuk zou gaan.

 3. Hallo heren,

  Bedankt voor jullie reacties,inmiddels heb ik inderdaad drukkamers op de liften,dit was een probeersel.
  Het advies luidt dan ook,8 cm schoteltjes,niet aan beginnen,veel minder opbrengst.

  Gr,
  Albert

 4. Ik heb het voorbeeld met drukkamers in Appeltern gezien. Werkt inderdaad heel goed.

  Greetz J@@P