Charme offensief van de GC

De formidabele Sanke, welke in Oldenzaal aan de haal ging met de hoogst haalbare eer op een Koi show, is gekweekt door de Momotaro Koi farm uit het zuiden van Japan. De twijfel die hierover bestond door Koi-Bito opgehelderd. Deze exporteur is verantwoordelijk geweest voor het transport van de driekleur naar het Noordelijke Noorwegen. De vermoedens van Richard Albertsboer, jurylid op de Euregio Koi Show, blijken hiermee bevestigd; De zogenaamde ‘chubby cheeks’  zijn niet langer een fenomeen typerend voor enkel de Sakai Fish Farm (SFF).

 

In een gesprek met Richard Albertsboer, juist na de bekendmaking van de Grand Champion, vertelde ook deze driekleur er eigenlijk met kop en schouders bovenuit stak: “Het ging eigenlijk vrijwel meteen tussen de Shiro Utsuri en de Taisho Sanke“. Waarin de Sanke zich vooral positief onderscheid ten opzichte van diens concurrentie, is zonder twijfel de huidkwaliteit. Natuurlijk omvat dit de glans, maar deze is ook van de Shiro Utsuri uitstekend. De pigmentatie is echt heel erg goed te noemen en perfect voor op de show. Hoe dit komt, wordt meteen geimpliceerd door de geopenbaarde afkomst van de Sanke; Momotaro…

Het prachtige grote hoofd is een erg goede feature van deze Taisho Sanshoku, zoals de varieteitsnaam voluit luidt

Het sumi is uitzonderlijk mooi compact, vol en diep van kleur. Hoe dit kan? Waar Momotaro’s Maeda San normalerwijs alleen oudere vissen in de betonnen binnevijver van 500.000 liter water laat opgroeien tot jumbokoi, probeerde hij het afgelopen jaar iets nieuws en zette hierin ook jongere vissen uit, waaronder deze P-Sanke, zoals ze genoemd wordt. Met de foto’s van de ontwikkeling naast elkaar zie je duidelijk dat het sumi niet alleen compacter is geworden, maar dat er zelfs nieuw sumi bij is gekomen.

p-Sanke as Sansai

P-Sanke as Nisai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat daarnaast opvalt is dat P-Sanke op driejarige leeftijd 68 cm mat. Dit was in 2009. Een telefoontje naar Neil Barrie van Koi-Norge in Noorwegen leerde mij dat de Sanke iig 75 cm mat voor de laatste winter intrad. Nu, in 2010 doet de Koi, als gosai, zonder officiële metingen en naar persoonlijke inschatting toch zo’n 78 cm aan de lat. (Wellicht dat iemand van Koi Club Nederland opheldering hieromtrent kan bieden in een reactie) Ik hoop dat de Noorse eigenaar het voor elkaar weet te krijgen om bij behoud van de huidkwaliteit, deze vis verder in body te laten toenemen en over de 80 cm te tillen. In dat geval zou deze Koi ook een prima kandidaat zijn in Arcen, waar de concurrentie wat meer van zich zal laten spreken. P-Sanke is vermoedelijk van de Ryu bloedlijn. Een uiterst charmante Koi die goed genoeg was om mij in totaliteit voor ongeveer een uur en een kwartier aan diens vat gekluisterd te vinden. Genieten… zo’n Koi.

 

Werkelijk, wit, werkelijk zwart en werkelijk rood...

bron: Koi-bito

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties

 1. Deze Sanke was en is echt een opvallende verschijning die inderdaad zonder twijfel de terechte Grand champion is op de Euregio koi Show 2011.
  Deze zal ook op andere Koi Shows nog hoge ogen scoren.

 2. harry marskamp ( koitje Harry) on

  Net wat je schrijft , Tiebo : deze vis zou ongetwijfeld hele hoge ogen gooien in Arcen bij de Holland Koi Show.
  Denk dat deze vis daar ook wel ingezet gaat worden .
  Kunnen we in Arcen weer verder genieten van deze vis.

  PS . Leuk artikel ( vooral met de ontwikkeling van de vis op de foto’s) .

  Met vriendelijke koi groetjes van Koitje Harry alias Harry Marskamp uit Zutphen