Jeroen van Gaalen

Mijn naam is Jeroen van Gaalen, elders op het internet (meestal) schuilgaand onder het pseudoniem ‘Jeroen Oss’. Zo ben ik bijna 39 jaar geleden geboren in het evenzo genaamde plaatsje Oss en dat is waar ik altijd ben gebleven. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en natuurlijk een vijver met daarin enkele koi. Goede Koi voor een eerlijk budget, dat is mijn streven en de visie waarmee ik mijn kennis en ervaring als auteur op KoiQuestion met jullie hoop te delen.

 

De koihobby is voor mij ongeveer 8 jaar geleden begonnen met enkele Eurokoi die ik van een vriend kreeg. Ik had een vijvertje met goudwindes etc. en hij ruimde juist zijn vijver op. De link was snel gelegd. Na twee kleine veranderingen kwam er uiteindelijk een gemetselde vijver en werd de hobby serieuzer. Een verhuizing zorgde er voor dat er weer een nieuwe vijver moest komen en daarmee is de huidige vijver ontstaan met een inhoud van circa 10.000 liter aan H2O. Het filter is pompgevoed en de vijver heeft een bezetting van 8 koi. Niet groots maar wel een groot rustpunt in de tuin temidden van een hectisch leven…

Dit is niet zomaar een vijver; het is een rustpunt in het leven

In de loop der jaren heb ik al een behoorlijk aantal koi in mijn bezit gehad. Elk jaar worden er weer wat verkocht en aangekocht maar eentje zal ik niet snel verkopen. Showa nummer 2 in het koi-import artikel is voor mij een dierbare koi (hieronder afgebeeld). In een periode van bacteriële problemen heb ik deze met succes door zijn verwondingen heen kunnen trekken. Een leerproces in het omgaan met visziektes, wondbehandeling en het toedienen van antibiotica en dan nu weer kerngezond. Daar doe je het voor! Inmiddels ben ik er op deze manier ook wel achter gekomen dat overbevolking in de vijver en het zomaar bijplaatsen van vis een groot risico voor de vijver met zich mee kan brengen. Inmiddels draait er in de garage dus een q-bak waar nieuwe aanwinsten eerst in mogen vertoeven voordat ze de vijver in gaan. Ook de bezetting is drastisch verlaagd van 14 naar 8 koi.

Mijn favoriet...nog altijd

Voor mij bestaat de koihobby vooral uit veel lezen en veel leren van de diverse fora waarop ik actief ben. Het leerproces heeft ervoor gezorgd dat het aankoopbeleid behoorlijk is veranderd sinds ik begon. Het is een sport geworden om binnen een laag budget toch vissen te zoeken van een mooie kwaliteit.Waarschijnlijk zullen het nooit Grand Champions worden, maar ik geniet ervan. En dat is toch waar het in de hobby om gaat…

Zoals gezegd probeer ik in een laag budget toch redelijke kwaliteit te vinden. Daarnaast is het dan interessant om te zien hoe dergelijke vissen zich ontwikkelen. Wat is er aan groei uit te halen? Wat gaan de kleuren doen etc? Ook weer ervaringen waar veel van te leren is. Mocht er ooit weer een betere en grotere vijver komen en als dan het budget misschien meegroeit, neem ik het nu geleerde dan weer mee.

 

‘Waarschijnlijk zullen het nooit Grand Champions worden, maar ik geniet ervan’

 

Ik hoop de lezers op mijn manier een kijkje te geven in mijn beleving van de koihobby. Onderdelen waar ik van geleerd heb, aankopen die zich heel goed of soms ook niet zo best ontwikkelen etc zal ik de revue laten passeren. Misschien dat er af en toe ook een verslag van een evenement uit mijn toetsenbord zal komen.

Veel plezier met deze prachtige hobby!

Jeroen van 'Oss' Gaalen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Beste Jeroen,

    Ik kijk uit naar je verhalen, als deze net zo goed zijn, als de rest op deze site, vul je het goed aan. Ik ben benieuwd.

    Succes,

    Ingo