Koidiscriminatie?!

CRAZY” moet je zijn, wanneer je een groot gedeelte van je lichaam laat ‘beschilderen’ met de meest uitzinnige koitaferelen. Jeroen van Gaalen zat echter verveeld met een oude tattoo, waar hij eigenlijk afstand van wilde doen. Wat is er dan makkelijker dan er gewoon een andere tattoo over te ‘plakken’… Jeroen haalde inspiratie binnen zijn eigen leefwereld, die andere hobby van hem: juist ja, Nishikigoi! Twee verslavende hobby’s verenigd. En het resultaat kunt u natuurlijk bewonderen in Koi.Iets makkelijker, minder pijnlijk en voor velen al even verslavend: een ‘koekje van eigen deeg’, oftewel Beiko vertelt in geuren en kleuren hoe je een schitterende rijstbloemtaart (in koivorm natuurlijk) kan bereiden. Minstens even lekker: Deel twee in onze serie Koilinair, met wederom Ruud Besems achter de kookpot en Nigri-sushi op het menu.Daarmee hebben we meteen alle ‘aanverwante’ onderwerpen besproken. Nu naar het grote werk! Zelden hebben we zoveel positieve reacties gehad als op het artikel van Martin Kammerer over de drie Showa-zusjes.

de cover van het magazine

Reden genoeg voor ons om Martin terug naar de mudponds te sturen en ditmaal de Taisho Sanshoku onder de loep te nemen. Drie schitterende Sadaoni Sanke gevolgd over een periode van drie jaar. Wie was er het best, wie is er het beste en wie zal er het beste worden. Martin Kammerer vertelt in geuren en kleuren, gestaafd aan de hand van foto’s, gemaakt over een periode van drie jaar.

Koi Tattoo
Koilinair
Taisho Sanshoku
Een iets andere beoordeling van koi wordt gedaan door Bernie Woollands, die verslag uitbrengt over de beoordeling van zes Showa tijdens het HKS judging seminar 2010. U kunt nog inschrijven voor het seminar van 2011. Wouter Zandbergen volgde een Grow-Out competitie van maar liefst 20 Tancho Kohaku, gekweekt op Maruju Koi Farm. Zoon Misugo kwam speciaal naar Nederland om deze wedstrijd morele kracht bij te zetten. 

Trouwens, de allereerste officiële ‘wedstrijd’ van het jaar zit er alweer op. Interkoi 2011 was een groot succes en zowat alle grote prijzen werden weggekaapt door hobbyisten en handelaars uit de Benelux. Duitsland is en blijft een groot land, maar het lijkt wel of ze op het gebied van koi steeds verder achterop geraken. Wederom werd het duidelijk dat handelaren in België en Nederland gewoonweg schitterende kwaliteitsvissen aanbieden. Een reden te meer voor Fred Stork om eens een bezoekje te brengen aan het nieuw geopende Spierings Vis en een kijkje te gaan nemen in de interne keuken (lees: (ook) eigen kweek!). Fred werd aangenaam verrast en wij, na het lezen van het artikel, trouwens ook!

En dan natuurlijk een flinke Japanse hap. Allereerst trok Toën Feyen naar Japan om er het examen af te leggen voor ZNA Assistent Certified Judge en kwam met grote onderscheiding terug richting thuishaven. Toën is de allereerste persoon in Nederland die deze titel wist te behalen.

Grow-Out competitie Interkoi 2011
Spierings Vis
Martin Symonds bezocht de Hosokai Koi Farm en stelde vooral interesse in de nieuwe variëteiten die Shoichi, Masaru en Tadashi trachten te verwezenlijken. Al eens een Goshiki Shigure gezien? Wij stellen u de eerste twee generaties voor! Shoichi probeert momenteel ook een ‘gele tijger-lijn’ stabiel te krijgen, met de naam Kitori. Wij blijven het allemaal voor jullie op de voet volgen! 

Joop bezocht dan alweer een nieuwe kweker, namelijk Taniguchi uit Hiroshima. Taniguchi kweekt geweldige Go Sanke uit ouderparen die hij ingekocht heeft bij Momotaro en Sakai Fish Farm en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij helemaal zal doorbreken.

Joost Zondag trok richting Indonesië en een bezoek aan enkele lokale koifarms mocht natuurlijk niet ontbreken. Dichter bij huis bezocht Ad Jacobs het Internationaal Koi Congress en Theo van Bladel onderzocht een geval van ‘karperdiscriminatie’ tijdens de jaarlijkse KVA-bijeenkomst!

Goshiki Shigure Taniguchi ‘karperdiscriminatie’
De meeste ruimte in dit blad is echter weggelegd voor het onderwerp nitraatharsMarcel Berghmans weet er alles van en bespreekt in een special van 10 pagina’s het onderwerp, waarbij items als stikstofkringloop, waterkwaliteit, waterparameters en voeding centraal staan. Een meesterwerkje! Goede waterkwaliteit voorkomt vervelende “beestjes”. Ad Jacobs vertelt u er alles over in zijn serie “Een goed begin is het hele werk”. 

En natuurlijk is er dan de komende HKS-show nog. Posters, flyers, inschrijfformulieren… Alles zit netjes verpakt bij deze 96ste uitgave. En indien u straks met onze nieuwe showposter op een leuke (maar OVERTUIGENDE!) manier reclame maakt voor “The Biggest Koi Show on Earth“, bent u het misschien wel die aan de haal gaat met een fantastisch ‘visje’ ter waarde van 500 Euro. Het hoe, wat en waarom leest u in deze uitgave van Koi, samen met de oproep naar vrijwilligers toe, een toelichting richting Dinner & Dance, meer informatie over het komende judge-seminar enzovoort.

Wat ons betreft kan het feestje beginnen!

Nitraathars Een goed begin… 19e HKS
KOI 96 valt nog VOOR de Pinksterdagen in de bus! 

Wat ons betreft met een donderslag die we liever zien onder onze brievenbus dan in het derde weekend van augustus, boven de Kasteeltuinen van Arcen. Wij tellen reeds af. U ook?

De redactie.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Jeroen Oss on

    Ik had eigenlijk een copyright op mijn bovenarm moeten hebben…

  2. Tiebo Jacobs on

    je kunt het copyright logo nog altijd eronder tattoeeren Jeroen, haha