Toegesproken door Theo van Bladel

Dan verschijnt er op het projectiedoek een Showa afkomstig van de kweker Nagashima die Momotaro bloedlijnen gebruikt. De  68 cm grote driekleur wordt ingeschaald op een aanvangsprijs van Euro 1000,- De koi vind al snel appreciatie en daarmee een buigende bieding, die meteen hierop wordt overstemd door een biedbordje met een ander nummer. Zijn zinnen toch echt gezet op deze Koi laat de eerste bieder zich niet kennen en plaats pardoes zijn bordje nogmaals strak in de lucht…Na een kort veilingsdebat eindigd de Koi uit de portemonnaie en in de schoot  van diens bewonderaar van het eerste uur voor Euro 1200,-

Vooraf waren de Koi in real life te aanschouwen

Als ik de trap oploop en het betreffende congreszaal heb gevonden twijfel ik of ik wel juist ben. Wel 300 ogen zien uit naar de voorzijde van de zaal alwaar op een groot scherm de Koi 1 voor 1 de revue zullen passeren. En jawel, daar staat ook echt een Koi op en dus is er geen twijfel mogelijk. Hier zal de koiveiling plaats gaan vinden waarin 120 lots zullen worden geveild in het hogere segment.

Toegesproken door Theo van Bladel

Theo van Bladel schraapt zijn keel en heeft er zin in. De veiling start met lotnummer 16. Een kohaku van Dainichi die we ook al geveild hebben zien worden op het International Koi Congres voor het luttele bedrag van Euro 400,- Ook nu vind het visje een liefhebber en wordt afgeslagen met een tientje winst op Euro 410,-  De hamer is los!

 

We zijn ondermeer getuige van een man die het klaar weet te spelen een Karashigoi van 60cm de zijne te maken voor slechts Euro 350,- Het is daarmee de Koi die voor het laagste bedrag per centimeter vis van eigenaar is verwisseld op de veiling. In totaal werden er een dertigtal koi afgeslagen tegen minstens het startbod die samen goed waren voor om en nabij de Euro 13.000,- Ook werd er een verloting van een tweetal Koi gehouden, waarvan de opbrengst volledig ten goede van de noodlijdende slachtoffers in Fukushima (nee, niet die kweker 😉 ) werden gesteld.

Koi in alle kleuren en maten; er was voor ieder wat wils.

Een bijzonder evenement, die uniek in zijn soort is, bracht vele mensen vanuit de vakhandel tezamen. Het blijft voor de nuchtere Nederlander een lastig concept waaraan wellicht moet worden gewend door zowel de liefhebber als de professie. Met hier en daar wat bijschavingen echter, zal het evenement zeker voor herhaling vatbaar zijn. Persoonlijk zou ik hierbij adviseren naast de foto ook een filmpje van de Koi te tonen op niet alleen het projectiedoek, maar ook op een of twee tv’s halverwege en achterin de zaal. De dealers zouden er goed aan doen Koi tot maximaal Euro 1500,- startbod in te zetten en het zou helemaal tof zijn wanneer er wat meer info over de diverse kwekers zou kunnen worden gegeven tijdens de veiling.

 

‘Al met al een prachtige poging om de Koi eens te meer onder de aandacht en aan de man te brengen’

 

En o ja, een (plas)pauze is ook geen overbodige luxe. Wel moet gesteld worden dat de organisatie verder piekfijn in orde was. Deze werd naast de initiators gefaciliteerd door de Nishikigoi Vereniging Nederland. Al met al een prachtige poging om de Koi eens te meer onder de aandacht en aan de man te brengen. Tot de volgende keer in het fabuleus mooi Zutphen.

 

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. Jeroen Oss on

  Ziet er goed uit met bewegende beelden. Geeft een mooi beeld voor degenen die er niet bij waren.

 2. Thx Jeroen. Dit was de eerste keer dat ik een verslag op deze wijze heb proberen te brengen en hoop dat het in goede aarde valt. Tips zijn daarom ook altijd welkom.
  Greetz

 3. Heb je weer netjes gedaan Tiebo, het video verslag is zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar (Y)

 4. harry marskamp ( koitje Harry) on

  Hoi Tiebo,

  Heel leuk videoverslag. Ziet er goed uit.
  De opkomst was goed. Het weer iets minder maar dat mocht de pret niet drukken.
  Ik was er zelf ook, heb iedergeval genoten van deze koi veiling.
  Zag je nog wel even lopen , maar je was veel te druk met filmen.
  Ik spreek je nog wel een keer.
  Zelf ga ik komende week nog naar de Euroregio koishow in Oldenzaal, misschien tot daar.

  Groetjes van Koitje Harry alias Harry Marskamp uit het mooie Zutphen.

 5. Was een mooie dag ik heb er van genoten.
  Mooie exemplaren zien zwemmen.
  Ga ook zeker een keer daar de Sauna bezoeken.
  Enne de Sushi was heerlijk.

  Greetz J@@P

 6. Was zeker mooi evenement en je hoefde geen Koi te kopen om het leuk te hebben. Al dacht ik op enjge momenten, zoals bij die Karashigoi van 60cm voor
  Euro 350,- wel even ‘wat een kans’.

  Ik ben er zaterdag ook Harry op de Euregio Koi Show. Dat is waar we kaar een jaar geleden voor het eerst ontmoet hebben dus wellicht een jubileumweerzien Harry. 😉

  De Ryokan was idd pracgtig J@@p en eigenlijk de hele omgeving van Zutphen. Denk dat ik er volgend jaar een weekendje van maak, haha.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App