veel kikkerdril, heel veel

In de afgelopen week is er weer veel gewerkt ‘[bij de Japanse kweker Dainichi. Niet alleen Dainichi overigens, maar ook alle andere kwekers zijn druk bezig hun mudpounds voor te bereiden.   Op die manier kunnen de biotopen zich op een natuurlijke manier gaan zetten terwijl de kwekers bezig zijn met dat wat hun beroep impliceert…. kweken! Liever waren de kwekers iets eerder begonnen aan deze werkzaamheden, maar dit werd verhinderd door de hevige sneeuwval die, ondanks de temperaturen nog steeds langs de weg ligt. Moedertje natuur werkt nog niet erg mee…

Ik mis Nederland nog niet of ik wordt alweer aan mijn Thuisland herinnert, of althans het wisselvallige klimaat. De ene dag is het nog bar en boos en de volgende dag twijfel ik of ik niet alleen mijn hemd aan zal doen. Onderstaand heb ik de tijd genomen om mijn werkzaamheden met jullie te delen. Hier kun je zien hoeveel kikkerdril er nu nog wel niet in de vijvers zitten. Je kunt je indenken dat wanneer dit allemaal kikkertjes (als je groene kwakers ter grote van je vuist nog zo mag noemen) zouden worden, er een behoorlijke voedselconcurrentie zou kunnen ontstaan die de tosai met hun leven moeten bekopen. Het tweede gevecht in deze specifieke vijver is ook tegen de natuur. Hier wordt namelijk een soort van pesticide aan het water toegevoegd in een poging de overtollige waterplanten te doden. Deze hinderen namelijk het sleepnet tijdens het afvissen van de vijvers. 

Best wel vreemd daar we in alle andere vijvers het tegenovergestelde trachten te bewerkstelligen. Daar waar ik gewend ben dat de natuur een instrument voor de werkzaamheden als kweker is, is dit toch een klein beetje een gevecht tegen de natuur. Misschien dat het daarom wel regent vandaag en ze ons gewoon dwars wil zitten.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Hallo Bram, goed aangekomen in Japan, zie ik. Heb ik weer een vraag voor je, komt die.

    Bij mij in de vijver, is het kikker-dril een welkome versnapering voor de vissen, zodra de kikkervisjes zijn uitgekomen.

    Mijn vraag is of de kwekers dat kikker-dril als voer gebruiken voor de wat grotere koi’s?

    Ik begrijp dat de tosai’s de concurrentie niet aankunnen, maar de grotere jongens hebben in een week de kikkervisjes tot de laatste opgegeten, lijkt mij. Maar misschien dat de kikkervisjes een verdedigings-mechanisme hebben tegen hongerige koi’s, vieze smaak of zo. Of misschien geen voedingswaarde.

    Nogmaals een heel goede tijd in Japan en houd ons op de hoogte, geweldig wat je doet!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App