Vriendschap is van grootse waarde

Jarenlang is het zo geweest dat alles ‘beneden de rivieren’ met kop en schouders boven de rest van Nederland uitstaken. In die tijd woonde ik zelf ook in Brabant en dat was ook echt wel een verschil. Waar in Groningen en friesland de mensen nog moeilijk deden om een Koi van meer dan 5 tientjes, werden er daar op een dag een aantal driecijferige Koi verkocht. “gekke lui, die zuiderlingen”, was de heersende gedachte, maar zijn die noorderlingen nu niet al net zo gek…?

 

Het gaat natuurlijk niet om de bedragen die er worden uitgegeven. Nee dat zeker niet, maar het was wel een indicatie hiertoe. Nu immers, is er ook voor de wat duurdere vissen een markt in de de noordelijke provincies. Je zou het een verschuiving kunnen noemen, maar ik zou het groei willen noemen. Evolutie van kennis en begrip van Koi en diens schoonheid en alles wat er bij komt kijken. Het is een illusie om te stellen dat het noorden van ons kikkerlandje al even gevorderd is, maar de ruwe diamantjes zitten er echt wel tussen.

Evenementen zijn een bindende factor waar kennis en inspiratie rijkelijk vloeit

Dit alles is de verdienste van een selecte groep dealers als KietaKoi, FrieslandKoi, Nihon koi Selective en enkele anderen, die in samenwerking met partners als de Nishikigoi Vereniging Nederland en ook KoiQuestion veel kennis en bewustwording brengen door het organiseren van oa. cursussen, lezingen en evenementen. Juist in deze tijd is deze bewustwording, die vooral voelbaar is in de Nishikigoi gemeenschap, een excellente prestatie en we hopen dat het noorden steeds meer aansluiting zal blijven vinden om zo de algehele kwaliteit, kennis en kunde van het Koi houden in Nederland te verbeteren.

Een Koi veiling is niet alleen om Koi te kopen, maar biedt ook een uitstekende mogelijkheid tot vriendschap

Een van de bedoelde evenementen is de veiling die komende zaterdag op 14 mei wordt gehouden bij kietakoi te Veendam. De veiling wordt georganiseerd door de NVN, Nishikigoi vereniging Nederland, Iekekoi, en Kiëta koi. weer zo een mooie samenwerking! De vereniging zorgt voor de opzet van de veiling en de dealers voor de vissen, aankleding en aanbiedingen. De vissen worden in zakken met zuurstof verpakt en genummerd.  Voor aanvang veiling kunnen mensen de vissen bekijken in de vats die klaar staan met de zakken vis. Dit is vanaf 11:00 uur. Deze broederschap en bereidwilligheid elkaar sterker te maken is waar KoiQuestion dankbaar voor is en is precies dat eerzame dat de toekomst van onze hobby in Nederland zou moeten tekenen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Hallo Tiebo,

  Leuk verhaaltje….alleen jammer dat je koicentrum NoordNederland niet vermeldt.
  Want ik als hobbyist zijnde die door noord-nl struint is er toch 1 die
  eruit springt als je het over juweeltjes hebt…
  (edit: ongepast)

 2. Hallo Sven,

  Hierin heb je zeker gelijk. Ook voor persoonlijk heb ik bij Luc al eens een showwinnaar aangekocht. Dit was een Kumonryu van de kweker Masaki. KCNN is dan ook al meermaals de revue gepasseerd op KQ en we dragen ze een warm hart toe.

  De gemaakte opsomming is niet volledig en spreekt ook om die reden van ‘enkele anderen’. Buiten KCNN zijn er immers nog wel enkele die op de goede weg zijn. Het is echter onmogelijk om ze allemaal aan te duiden en in het artikel heb ik er eentje willen noemen uit elk van de drie noordelijke provincies.

  Bedanjt voor je reactie, ik denk dat het hiermee nu duidelijker is voor de lezer.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App