Ze zijn toch helemaal niet bitter?

Het zijn de krenten in de pap, of ook wel de bitterballen in de frituur. Shigeru Mano, managing director op de Dainichi koi Farm, was afgereisd naar Nederland voor het International Koi Congres dat werd gehouden in Arnhem en verzorgde er samen met KoiQuestion enkele lezingen. Tijdens een borrel op de geslaagde afloop van het congres heeft de kweker voor het allereerst kennisgemaakt met de Hollandse bitterbal. Nu hebben wij het in Japan vaak genoeg moeten verduren terwijl we iets van inktvis, zeeslak of niet nader te bepalen zeevrucht hebben moeten verorberen, maar nu waren de rollen eens omgedraaid.

 

Als je erbij stil staat ziet ook een bitterbal er best raar uit. Wat moest de Japanner nu verwachten van zo een gepaneerde ping-pong bal. Verwilderd kijkt hij het bruine bolletje eens aan. “is it hard or soft?” vraagt de kweker, vissende naar wat hij kan verwachten. “Is it meat inside?” zo vervolgd hij. Dan komt hij met een wel heel logische vraag:” Is it bitter taste?” Gezien de naam zou dat een logisch gevolg zijn. Ook wij raken in de war en moedigen hem nogmaals aan. “Just take a bite, we like your Koi to much to poison you”, klinkt het met een schaterlach tot gevolg. Als hij dan zijn twijfels over boord heeft gezet durft de geroemde kweker eindelijk een hap te nemen.

Bitter he, zo'n bitterbal... 😉

Tijdens de bite is hij aftastende naar wat er gaat gebeuren op zijn tong, maar geheel volgens verwachting vind de kweker het overheerlijk zo’n bitterbal. Omdat Shigeru in zijn jeugd door zijn vader naar Amerika werd gestuurd is hem het junkfood niet helemaal vreemd. Daar lustten ze in Texas ook wel pap van. Shigeru verbleef in Amerika omdat zijn wijlen vader het toen al van belang achtte dat er iemand binnen het familiebedrijf zou zijn die de Engelse taal beheerst. De man bleek een visionair en het heeft de Dainichi Koi farm mede gebracht tot waar ze nu staan.

p.s. Na het te hebben opgezocht op Wikipedia, geeft deze aan dat de bitterbal van origine werd gegeten bij een bitterlikeurtje, vandaar de naam. Tegenwoordig eten we het mini vlees-ragoutballetje nog steeds graag bij een alcoholische versnapering…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Morgen een frikandel 😛 Hij treft het beter met iets nieuws als jullie daar in japan. Als ik sommige verhalen zo is hoor hahaha.