glow in the dark

“Er is ook een nieuwe vissoort ontdekt?, wist je dat al?” Ik begin al te zuchten, maar geef mijn gesprekspartner onwetend de ruimte:”Nee, hoezo?” Dan begint hij al te lachen voordat de clou daadwerkelijk komt; “Een glow in the dark Koi uit Fukushima”. Als je ook maar enigzins koi-liefhebber bent dan heb je de grap al gehoord of gemaakt, zoveel is zeker, maar los van deze ongein wordt de straling in de zee wel ernstiger…

 

De zeebodem bij de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is radioactief besmet. Het stralingsniveau op twintig tot dertig meter onder de zeespiegel ligt honderd tot duizend keer hoger dan normaal. Alhoewel zeker serieus te nemen, vallen deze beweringen niet altijd zo te interpreteren. Zoveel keer hoger dan normaal is een erg subjectieve meting, maar liever hadden we het helemaal niet natuurlijk en het is zeker dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de rifdieren en vissen in en nabij dit gebied.

 

‘In het vorige decennium al namelijk zag de glow in the dark vis ‘het licht’


Er zijn echter totaal geen aanwijzingen om ook maar enigzins te denken dat dit de Koi in Japan zou kunnen deren. Het water bij Fukushima is met name vervuild doordat het besmette bluswater weer terug de zee in is gepompt. Bram maakt het goed en ondervind geen enkele hinder van de lijdende situatie vanaf de Niigata, dat aan de nadere kant van Japan ligt, doch nagenoeg op dezelfde breedtegraad.Voorlopig hoeven we ons dus geen zorgen maken om fluorescente Kohaku of een Chagoi met kamelenbulten.

Het grapje overigens, is zooo jaren 2000. In het vorige decennium al namelijk zag de glow in the dark vis ‘het licht’. Deze was genetisch gemodificeerd:

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App