Dainichi Koi Farm here I come!

Jaja, ik ga weer naar Japan… Ditmaal niet voor een snoepreisje langs de vele kwekers in Niigata of het zuiden, maar voor een stage van meer dan een half jaar! Ik zal bij de Dainichi Koi Farm diverse onderzoeken gaan uitvoeren met betrekking tot de voeding en voortplanting bij Koi. Voor diegenen die het niet weten: ik ben nog steeds een student. Sinds begin september 2010 studeer ik de Msc Aquaculture & Marine Resource Managment aan de Universiteit van Wageningen. Tijdens deze opleiding richt ik me vooral op visteelt en alle facetten die hiermee te maken hebben. Wanneer er in diverse hoeken van de uni het woord Koi-boy valt, weet men direct wie ermee wordt bedoeld! En dit schrijf ik nu, al een week lang rondlopende in mijn Dainichi zwembroek…

Het heeft lang geduurd, maar het is nu dus eindelijk rond. Op maandag 2 mei zal ik richting het land van de reizende zon vertrekken, de datum van de terugreis is geboekt voor 1 december… Een verblijf van zeven maanden dus. Een gemiddelde stage duurt niet zo lang, normaliter zo rond de 3,5 maand, maar ik wilde graag eens een volledig kweekseizoen meedraaien. Dat is nu dus het geval. Ik zal het uitzetten van de Koi naar de mudponds gaan meemaken, de kweken (met onder andere Sakura en de Grand Champion van de All Japan Show van 2010 (genaamd Akira, naar de zoon van Futoshi Mano)), de honderden senbetsu (selectierondes) en tot  slot de ikeage (afvissen van de vijvers) in het najaar.

Daarnaast probeer ik mijn opgedane kennis toe te passen om de productie van Dainichi waar mogelijk te verbeteren. Zo zal ik onder andere het dieet van het jongbroed onder de loep gaan nemen en kritisch kijken naar de voedergift van de oudere Koi. Ook zal ik bijstaan in het kweekprogramma en proberen het geboortecijfer wat omhoog te krikken. Ik zal hierin worden bijgestaan door een onderzoeksteam uit Japan, waar ook op laboratoriumschaal diverse experimenten zullen worden uitgevoerd. Wil je betrouwbare resultaten, dan is het lab de enige optie!

Hier alvast een voorproefje:

Good old memories...

KoiQuest(ion) & Dainichi: sharing knowledge!

Jullie kunnen mijn verblijf in Japan, de ontwikkeling van de stage en al mijn belevenissen natuurlijk allemaal volgen via jullie vertrouwde kennis informatiesite www.KoiQuestion.com!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties

 1. Veel succes daar Bram , geweldige tijd staat jou weer te wachten .
  We blijven het allemaal op de voet volgen .

 2. Hoi Bram,

  Eigenlijk ben je wel een erg vervelend mannetje. :):) Ons iedere keer maar weer stik jaloers maken…

  Veel succes en plezier daar..

  Groeten

  Wouter

 3. Hallo Bram, wat machtig voor je, dat je, weer je verdienstelijk mag en kan maken bij Daiichi. Je zal er wel weer een hoop opsteken. Veel geluk daar het komende half jaar. Ik, en samen met mij vele anderen hier achterblijvend in het kikkerlandje, kijk(en) uit naar de filmpjes die je daar gaat maken.

  Maar toch even een prangende vraag die ik al veel eerder heb willen stellen met betrekking tot de nuclieaire ramp die zich daar voltrekt. Dat is toch bijna loopafstand zal ik maar zeggen, vanwaar jij verblijft. Heb je daar rekening mee gehouden? Ik heb daar nog niets over gehoord of gelezen hier op deze site. Misschien is die vraag al wel duizend keer aan je gevraagd de laatste maand, maar ik heb geen idee. Laat je het even weten? Alvast bedankt en een gezegende reis naar het land van de rijzende zon. We leven mee met de mensen daar.

 4. Hi Bram,
  Ik ben stikjaloers ! Op mijn leeftijd ( 58 ) kun je zo ’n avontuur niet meer aan natuurlijk. Ik ben pas een jaar of 3 koi kichi. Als ik jouw leeftijd had zou ik absoluut hetzelfde doen ! Ik hoop in oktober Niigata weer te bezoeken en neem dan in ieder geval een kilo drop of zo voor je mee. Enjoy it while you can.

 5. Hoi allen,

  Bedankt voor de leuke reacties!

  Remnoid: Er is in Niigata nooit een hogere straling dosis gemeten dan er normaliter het geval is. Dat is dus al een hele geruststelling. Als ik zo schat, ligt Niigata ongeveer 300-400 km ten noord-westen van de kernreactoren. Daartussen ligt nog een enorm gebergte en heeft het er naar mijn weten nooit naar uitgezien dat de wind mogelijk straling die kant op zou blazen.

  Hans: Ik kijk er naar uit!

  Ik ga nu nog even verder met mijn koffer inpakken, vanaf 3 mei ben ik bijna live vanuit Japan te volgen 🙂

  Gr,

  Bram

 6. Bedankt Bram, is inderdaad een hele geruststelling dat het probleem door de gunstige wind dus nog erg meevalt voor de mensen aldaar. Nogmaals een hele goede reis en mag hopen, ook een heel goed kweek jaar, dat je maar veel mag opsteken aan kennis, niet alleen van de koi, maar ook van de geweldige cultuur in Japan. Groetjes Remnoid

 7. Bram, heel veel plezier in Japan.
  het is volgens mij een voorrecht om wederom uitgenodigd te worden voor zo een lange stage bij een top=kweker.

  we zullen je belevenissen volgen via de gekende weg.
  laat ons leren 🙂

  groet Martien.

 8. Hallo Bram,

  We hebben verslagen van je gelezen mbt. de kweek etc. van de koi. Kunnen we binnenkort ook een verslag gaan zien mbt. de voeding van de koi. Dit lijkt mij namelijk ook wel een heel erg interessant onderwerp om te lezen.

  Gr. Bas