De beadfilter met zeef waar het allemaal mee zou beginnen...

Inmiddels sierden vier piketjes het gras in mijn achtertuin, samen met een touwtje eromheen was dit mijn nieuwe vijver… Nu heb ik één eigenschap die overal terugkeerd, ik verander nog wel eens van gedachte, en wijzig vervolgens mijn plannen. Zei ik vroeger tegen mijn ouders dit weekend echt maar één avond te gaan stappen, werden het er uiteindelijk drie. Zo ook het verhaal met de paaltjes en het touw, uiteindelijk heb ik de paaltjes moeten vervangen voor nieuwe, zo vaak had ik ze in de grond geslagen en er weer uit gehaald!

De vorm was wel duidelijk: een strakke vorm, een rechthoek van zo’n vijf bij drie en twee meter diep, wat uiteindelijk ongeveer 30m³ water zou moeten opleveren. Dat lijkt niet al te moeilijk, toch? De beadfilter set waar ik jullie eerder over vertelde, werd uitgebreid met nog een extra sieve. Deze kocht ik met het idee om via de skimmer een tweede filterlijn op te kunnen zetten via een Bakki (had ik destijds ook nog nooit van gehoord) of iets dergelijks.  Ik was (en ben) nog steeds een voorstander van het idee om het vijverwater flink te laten circuleren, vandaar een tweede lijn. Bij een tweede lijn hoort automatisch ook een tweede pomp, dus nog maar een flinke pomp aangeschaft. 

Ondertussen verzette ik, onder het genot van een lekkere sigaar, nog maar eens de paaltjes… De hoeveelheid informatie die ik tot me nam in deze weken/maanden is gigantisch, vijf forums staan er in mijn favorietenbalk en één voor één opende ik ze: elke avond weer op zoek naar info. Tussendoor liep ik regelmatig naar mijn ruime schuur/werkplek om mijn voorraad “materiaal” te bewonderen. Rechts lag “alle techniek”; links groeide gestaag een bult pvc als de appels hier in de Betuwe aan de boom. Dit alles dankzij mijn schoonvader die op elke bouwplaats waar hij met zijn betonwagen arriveerde eerst de uitvoerder vroeg of hij nog wat pvc “over had “! 

De plek waar de vijver maar steeds grotere proporties in zou nemen!

Eén ding bleef echter maar door mijn hoofd spoken: de totale stroomkosten van de twee flinke pompen die ik nodig zou hebben om de vijver goed te laten functioneren. Tel daarbij de overige randapparatuur op en een volgende grote auto kan besteld worden door de heren van de Nuon. Een laatste blik op de pvc in allerlei (grote) diameters deden me herinneren aan een topic op een Belgische koisite over energiezuinig vijveren door middel van airlift. De pc werd maar weer opgestart en ik beleefde één van mijn langste lees-sessies op het internet ooit… Een dag later wist ik alles, nou ja heel veel, over AIRLIFT!

 Water verplaatsen met behulp van een luchtpomp, een laag wattage en veel debiet. Kortom,  ik wist het zeker: dit moest het gaan worden. De zaterdag erna plaatste ik het beadfilter, de twee sieves en de “dure pompen” op Marktplaats. Een koper werd snel gevonden en ik was terug bij af… Nou ja, ik had wel pvc! Voorafgegaan aan deze airlift wil ik drie bakken plaatsen, in de volgorde: statisch bed, bewegend bed, onbeluchte mattenkamer. Hiervoor kocht ik op Marktplaats drie polyester bakken met deksel van elk 1m³ inhoud die omgebouwd zouden worden tot volwaardige filterkamers.

Een voorbeeld van de 1 kuubs bakken

Een volgende keer ga ik dieper in op het airlift principe en de bouw van mijn filter. De plannen zijn definitief, alhoewel… Ik weet inmiddels beter: jullie binnenkort ook! 

Met vriendelijke groet,

Albert

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Goed gezien van het airlift principe.
    Als ik nog een volgende vijver maak, is het zeker airlift.
    Op koivrienden.be vind je massa’s info hierover.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App