Shigeru Mano & Bram Rohaan side by side

Het is alweer even geleden, maar toch voelt het als de dag van gisteren als ik weer terugkijk naar al het foto- en videomateriaal wat er toentertijd is gemaakt. De foto hier rechts is namelijk niet gemaakt in Japan, waar je dit waarschijnlijk eerder zou verwachten, maar in Nederland. Tijdens het International Koi Congres, welke dit jaar op 11, 12 en 13 maart is georganiseerd,  was Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm namelijk te gast. Naast het congres was er ook tijd om een bezoekje te brengen aan één van zijn bekendste Europese klanten: Gert Jan van der Stap van Edokoi.

Na een geslaagd congresweekend tuften Shigeru en ik samen richting Hazerswoude-Dorp, waar Edokoi zich heeft gevestigd. Shigeru-san wilde graag eens met eigen ogen zien hoe de zaak van Jerry-san (zo wordt GJ door Shigeru liefkozend genoemd) er nu werkelijk uitzag. Na een lange rit in het donker kwamen we dan eindelijk aan: de deur stond open, de sfeervolle muziek had de juiste volume, de vijververlichting maakte het plaatje compleet. Wat een geweldig ingerichte winkel is het toch. Vijf vijvers ingehuld tussen grote natuurstenen, bomen, struiken, bonsai, huisjes in Japanse stijl, noem het maar op. Het bracht ons allemaal naar één ding: het werkelijke zen-gevoel waar het nu eigenlijk allemaal om moet draaien in de koiwereld.

Het hoogtepunt was het Japanse theehuis wat Gert Jan bijna afgerond heeft. In dit typische huisje, welke ingericht is met onder andere tatami (rijst) matten, schuifdeuren en muurschilderingen, kwamen we beiden volledig tot rust.

Looking down from the tea house into the big pond

The big pond with next to it the bar/kitchen, nicely hided in a beautiful 'hut'

Shigeru Mano and me (Bram) enjoying the zen feeling inside the tea house

Het mooiste compliment van de avond was voor eigenaar Gert Jan zelf. Terwijl hij druk bezig was met het warm maken van enkele zeer goed smakende kroketten, zei Shigeru-san het volgende tegen mij: “I have seen hundreds of ponds during all my visits worldwide, but this is by far the number one!” (Ik heb wereldwijd honderden vijvers gezien, maar dit is overduidelijk de mooiste die ik ooit heb gezien!). Daar kan je volgens mee wel mee thuiskomen :).

Gert Jan, bedankt voor de fantastische avond, ook namens Shigeru-san!

Shigeru Mano & Gert Jan (Jerry-san) van der Stap

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. dionne monsma on

    hoi Gert Jan
    leuk stukje van jou en je bedrijf leuk dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken.
    op de foto ben je niets veranderd,ik hoop dat alles goed met je gaat.
    groetjes dionne monsma(ken je me nog)

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App