Herkennen jullie deze kop nog?

Afgelopen weekend is editie nummer 45 van de Koi Wijzer uitgekomen. In deze uitgave staat een artikel van mij gepubliceerd over de herkenning van toekomstpotentieel bij jonge Koi. Dit artikel laat duidelijk blijken dat het herkennen van potentie bij jonge Koi, en dan voornamelijk tosai, een nogal heel erg gecompliceerd onderwerp is. Ik heb op mijn manier een zo duidelijk mogelijke uiteenzetting van mijn visie voor wat betreft de potentie van een tosai Showa gegeven. Daarnaast heb ik op het eind van het artikel een andere Showa aan jullie voorgesteld. Graag zou ik middels deze blog jullie visie voor wat betreft het potentieel van deze tosai meekrijgen en zodoende in de vorm van een discussie bepaalde karakteristieken met betrekking tot de potentie kunnen ontplooien. Lees verder om de te beoordelen tosai Showa te kunnen zien.  

 

De foto is helaas niet helemaal perfect van boven geschoten, maar de belangrijkste kenmerken waaraan de toekomstpotentie valt af te lezen, zijn goed zichtbaar. Als je niet meer precies weet waarop je allemaal kunt letten bij de beoordeling van een Koi, neem gerust het artikel bij de hand en deel hier jouw visie over deze Koi.

De te beoordelen tosai Showa, hoe zal deze zich in de toekomst gaan ontwikkelen? (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Mijns inziens zijn er twee aspecten waar je op moet letten bij de beoordeling van (jonge) Koi, namelijk de lichaamsbouw en de huidkwaliteit. Voor wat betreft het lichaam kijk je allereerst naar de bouw: hoe is deze gevormd? Gestroomlijnd, heeft deze invallen, wat is het breedste punt, hoogte en breedte staartaanzet, etc.. Vervolgens kijk je naar de kop: hoe is deze gevormd? Hoe staan de ogen? Wat is de verhouding tussen de afstand van de ogen en de lengte van de kop? Hoe is de bek gevormd, etc., etc.. Voor wat betreft de huidkwaliteit kijk je allereerst naar de gesteldheid van de vis: straalt deze, of komt ie dof over? Dit heeft alles met het glansaspect te maken.

 

Een lage glanskwaliteit toont zich door een doffe huid en vice versa. Vervolgens kijk je naar de egaliteit van de kleuren en in dit geval naar het Beni (rood). Niet egale plekken zijn ongewenst. Daarnaast moet de kleur van een jonge Koi niet te intens zijn, meestal staat dit gelijk aan een ondiepere pigmentatie welke weinig rek heeft om mee te groeien met de Koi. Het sumi (zwart) is het liefst nog niet te veel aanwezig, dit toont over het algemeen aan dat de vis al richting ‘finishing’ gaat en zal daarmee zijn gehele leven deze intensiteit moeten vasthouden. Dit komt maar in zeer enkele gevallen voor.

Ik hoop hiermee jullie geheugen weer wat te hebben opgefrist en zodoende een basis te hebben gelegd voor een mogelijke beoordeling van jullie kant. Dus geef je mening over deze vis en leer van elkaar!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App