Eindelijk was de dag aangebroken. De spanning van het krijgen van een tattoo was inmiddels voelbaar aanwezig. Het is dan ook niet zo maar iets toch? Wanneer het inkt eenmaal onder en in je huid zit vereeuwigd,is er immers geen weg meer terug. Zal het wel net zo mooi worden zoals ik het voor me zie? En de pijn, zal ik daar goed tegen kunnen…”Laat me maar eens wat van het materiaal zien dat je hebt meegebracht”, zo opende tattoo artiest Tygo Veldhoen zijn rede jegens mij. En dan komt het pas echt aan… je bent gewoon nu aan de beurt. Even mezelf oppeppen; ik wilde het zo graag en nu is het zover. “Kom op, we doen het! Kom maar op met mijn eerste tattoo.” Een Japanse Koi sleeve tattoo…

Toen ik Tygo mijn meegebrachte afbeeldingen liet zien, was zijn eerste reactie tamelijk rustig. Erg kalm en zonder het zeggen van ook maar een woord bleef de perkament-schilder zijn blik focussen op het plaatje en draaide enigzins met zijn hoofd. Hij wist dat we een 3/4 sleeve zouden gaan doen. En toen zei hij: “Ik heb al vele Koi getatoeerd en Samurai ook wel, maar nog niet eerder in een en dezelfde afbeelding. Hij was blij verrast want Tygo, zo zou blijken, was behoorlijk thuis in de geschiedenis en saga’s die ondermeer de verhalen omvatten van de Samurai, Suikoden of Golden Child die het opneemt tegen een levensgrote Koi.

Imagination is a true virtue of the tattoo artist

Meteen pakte hij een van zijn Japanse tatooboeken van de plank. Het boek ging over de hystorie en legendes van Japan in woord en beeld en al bladerend kwam Tygo een afbeelding tegen van een Koi in gevecht met een Samurai, maar dan in een andere compositie. Hij was namelijk niet heel erg gecharmeerd van de tekenstijl van het plaatje dat ik hem had getoond, maar ook niet van de compositie. Tygo legde uit: “Ik zou graag wat meer actie in de tattoo brengen, dat staat goed op je arm. Met beweging kun je inspelen op de anatomie en vormen van je arm. De Samurai,” zo vervolgde de tattoo artiest,”zou ik wat meer naar de voorgrond halen. Diens gewaad en fysiek voorkomen zal veel meer actie en detail met zich meebrengen, waardoor het echt een interessante sage wordt, anders en intrigerend.”

The drawing, only minutes before the first needle sting…

Verder kwam hij op het idee om de Koi om te draaien met het hoofd naar beneden ipv naar boven. Dit zou ondermeer de actie ten goede komen, maar meer nog zal het veel meer balans in de tattoo brengen omdat hierdoor het hoofd van de Koi op mijn onderarm terecht kwam en niet alleen de staart en de voet. Terwijl we enkele van zijn ideeen en ingevingen bespraken bleek tijd geen beperkende factor en nam hij alle tijd. We bladerden tussen zijn computerbestanden nog naar een geschikt gezicht voor de Samurai die ons beide aansprak. Na dat alles, nam Tygo plaats achter zijn bureau, zichzelf omringende met alle afbeeldingen en ideeen in zijn hoofd en heeft zo een half uur in zichzelf gekeerd alles in zich opgenomen. Zijn hoofd bewoog van links naar rechts en al schetsend in zijn gedachten projecteerde hij de dan concept-art op mijn arm. Het was echt indrukwekkend om Tygo zo aan het werk te zien en zegt me dat hij als tattoo artist ook telkens weer zijn best doet om zichzelf te overtreffen en tot een unieke en weldoordachte tattoo te komen voor op het enige lijf waarover ik beschik.

laughing the pain away

Dan begint hij uiteindelijk met de daadwerkelijke tattoo. Als de naald dan begint ‘bbbbbbzzzzzzzz’, kun je maar aan een ding meer denken; het moment dat de naald je huid zal piercen om het eerste druppeltje inkt te vereeuwigen in je huid! Op dit moment bemoeide ik mij niet meer met het geheel en ondanks de spanningen die ik voelde en de onzekerheid die dit met zich meebrengt, liet ik Tygo gewoon begaan en vertrouwde mijn arm volkomen toe aan de creativiteit van Tygo. Het duurde in totaliteit twee en een halve uur voordat de eerste sessie werd voltooid. Mijn Koi was geboren…

concentration while inking

Of het ook pijn deed? Nou en of! Vooral de binnenkant van mijn arm en nabij de oksel. Dit alles is echter slechts een klein ongemak die je moet ondergaan in ruil voor eeuwige schoonheid. (ik bedoel dan de tattoo 😉 ) Ik kon wel rustig blijven zitten, maar op sommige momenten was een wederwoord in een conversatie niet redelijk om van me te verwachten. De pijn verbijten was op dat moment prioriteit.

in-between evaluation

Hieronder dan het resultaat van de eerste stap naar een 3/4 Koi sleeve tattoo. Het is enkel nog maar de outline van de Koi, maar ik vind de afbeelding en details nu al helemaal te gek en kan niet wachten tot Tygo verder zal gaan. What do you think?

My Koi fish tattoo, directly after it’s birth About a week after the first session. What do you think?

Next up is de outline van de kraanvogel en misschien wat kleuring en/of achtergrond. Ik houd jullie op de hoogte…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties

 1. hoi tiebo,

  ziet erg vet uit.
  ben zelf ook helemaal weg van koi tattoo’s.
  wat kost dit kunstwerk ongeveer?

  groetjes pedro

 2. Thx voor de reacties, ik ben er supertrots op, nu al. Over een week op zaterdag 7 mei gaat Tygo er verder mee aan de slag.

  Wat het verder kost durf ik eigenlijk niet te zeggen Pedro. Dat is ook het allerlaatste waar ik me in dit geval mee bezig heb gehouden. Natuurlijk is het wel van belang, maar uiteindelijk wil je dat het gewoon goed gebeurd, no matter what. Volgens de artiest zit er, wanneer de sleeve helemaal af is, ongeveer 20 a 25 uur werk in.

  Ik blijf jullie op de hoogte houden.