fluoxetine

Gestreepte zeebaarzen die worden blootgesteld aan het antidepressivum fluoxetine (beter bekend onder de naam Prozac) hebben minder interesse in eten en vertonen vaker roekeloos gedrag, waardoor ze hun eigen veiligheid in gevaar brengen.

 

De Amerikaanse toxicologen Kristen Gaworecki en Stephen Klaine kwamen tot deze conclusie nadat zij enkele gestreepte zeebaarzen hadden blootgesteld aan verhoogde concentraties fluoxetine (ongeveer 1000 maal het gehalte dat normaal in afvalwater wordt gevonden) en observeerden het effect op het gedrag en de roofcapaciteiten van de vissen. Daarbij bleek dat de baarzen minder interesse in hun prooien hadden naarmate de fluoxetine-concentratie werd verhoogd. Ook hielden de vissen zich meer op aan het wateroppervlak – iets wat ze normaal maar zelden doen -, waarmee ze een gemakkelijke prooi zijn voor andere rovers.

Fluoxetine wordt steeds vaker voorgeschreven en daarmee ook in toenemende mate in natuurlijke wateren gevonden. Het heeft waarschijnlijk verschillende negatieve effecten op de gezondheid van in het wild levende vissen.

Foto: Sarah G.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App