Vers of ranzig?

Vandaag heb ik enkele uren buiten gespendeerd zonder een jas te dragen. Voor het allereerst heb ik een balletje getrapt met mijn zoontje van twee jaar en een beetje; wat was dat genieten zeg. De temperaturen lopen weer op, de Koi worden weer actiever en met het uur dat het komend weekend weer vooruit wordt gezet blijft het weer wat langer licht…of was het nu andersom 😉 Ik durf te wedden dat de voerbus al  weer ontkurkt is door de meesten en sommigen een handje voer op het wateroppervlak hebben doen landen. 

 

Heerlijk, zo is ook de gedachte van je Koi bij het verorberen van die eerste korrel na de winter het is gezond bovendien… toch? Heb je nieuw voer ingeslagen of toch die oude verpakking van het jaar ervoor, die was immers nog niet leeg toch en kapitaalvernietiging is ook zo zonde. Een logische beredenering maar wellicht niet de meest verantwoordelijke.

 

Voerindustrie: “ongeopende voeren hebben drie maanden na productie hun voedingswaarde verloren!”

 

Wanneer Koi voer na opening van de verpakking aan lucht word blootgesteld zal de kwaliteit hiervan spoedig stagneren. Daarom zie je ook vaak dat Koi-voeren luchtdicht verpakt zijn, maar het komt ook voor dat de lucht is vervangen door stikstof. Eenmaal geopend wordt het voer blootgesteld aan lucht. Door de lucht gaat het voer oxideren met als gevolg dat het bederft.  Ook in goed afgesloten verpakkingen.

 

De eerste korrel van het voorjaar

Als de vetten in het voer bederven zeggen we ook wel dat deze rans of ranzig worden. Hierbij komen onaangenaam ruikende en smakende stoffen vrij. In principe zijn deze vetten nog wel te eten, je Koi worden er niet meteen ziek van, dat niet. In sommige culturen eten ze gewoon ranzige vetten waar wij dat nooit zouden doen. Maar de voedingswaarde gaat echter wel verloren en vitamines worden afgebroken. En dit zijn nu juist die dingen die onze Koi in het vroege voorjaar zo hard nodig hebben.

 

‘Voedingswaarde en vitamines zijn nu juist wat je Koi zo hard nodig hebben in het voorjaar’

 

Er wordt in de professionele voerindustrie van uitgegaan dat ongeopende voeren circa drie maanden na productiedatum hun grootste voedingswaarde al hebben verloren! Wat denk je dat er dan nog redelijkerwijs over zal zijn wanneer je het voer geeft drie maanden nadat je de verpakking opende. Vaak is het zelfs nog langer dan drie maanden. Het voer hoeft dan echt nog niet stinken of verschimmeld ogen, maar de voedingswaarde en vitamines zijn dan al lang bezweken onder de natuurlijke invloeden van vocht en lucht, maar ook licht.

En soms weet je gewoon zeker dat je het niet meer kunt voeren... 😉

Denk dus niet alleen praktisch wanneer het op het voer aan komt. Koop bij het eindigen van het seizoen geen grote verpakkingen meer of vries het in porties in, dat zal de houdbaarheid verlengen. Denk aan de vitamines en voedingswaarde die een korrel zou moeten bieden, zeker wanneer uw Koi zojuist een winter achter de rug hebben en u wilt dat deze zo fit mogelijk het groeiseizoen in zullen gaan.

 

En zeg nu zelf; Vers vind jezelf toch ook alles veel lekkerder?

 

foto ‘eerste korrel’ :http://www.dejongsvijvercentrum.nl/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App