Weergaloos spel van kleuren

Japan is en blijft voor mij persoonlijk, zonder twijfel, bakermat voor Nishikigoi. Dat wil echter niet zeggen dat er dichter bij huis niet iets heel erg moois kan ontstaan. Dusdanig mooi dat ik, hoe druk ik het momenteel ook heb, bij het stuitten op deze Koi, mezelf gewoon een kop koffie gunde en er eens rustig bij ging zitten. De foto even opslaan en vanuit het fotoprogramma eens vergroten en nader bestuderen. Wat een immens mooie Doitsu Showa uit de Nederlandse stallen…

Het was op het forum van de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN), dat ik plots werd overvallen door een spel van kleuren dat z’n weerga niet kent. Het is Jos Aben, die zich de geestelijk vader mag noemen van deze ongeschubde Showa Sanshoku. Het meest intrigerende vond ik meteen het ‘gevecht’ dat het rood en zwart ten tonele brachten op de nette body van deze Yoshikigoi, zoals de kweker uit Grubenvorst zijn Koi noemt. Het is alsof het pigment op de body strijd om prolongatie dezelfde huidlaag. gescheiden door een neutrale grens van shiroji brengt deze Koi een angstvallig evenwicht met zich in haar verschijning.

Doitsu Showa 56 cm - bred by Jos Aben

Dit fenomeen ken ik persoonlijk alleen van de praktisch uitgestorven Benikoki van de voormalig kweker Kinsuien. (niet te verwarren met de vaak tot Beni Kiko afgekorte metallic varieteit Beni Kikokuryu). Maar dan zonder de (van de Kujaku afkomstige) rij Matsuba-schubben langs de rugvin en met hier wel een typische menware-tekening op het hoofd zoals het een ware showa betaamt. Het laatste hoogst opmerkelijk fenomeen dat deze Koi onderscheid van al zijn varieteitsgenoten is de intensiteit van het rood dat ook op het einde van de staartstuk een nog altijd even dieprode kleur vertoont. Vaak is het hier, waar het rode pigment als eerst enig verval toont.

De ozutsu (staartdeel) vertoont geen enkel spoor van verval van het rode pigment.

Geïntrigeerd geraakt spendeerde ik enige tijd de eventuele ouderdieren te achterhalen doormiddel van het terug-filosoferen van de verschillende kenmerken. Ik geraakte er echter niet helemaal uit en vroeg Jos naar de Showa. Hieronder een toelichting van de kweker over deze bijzondere driekleur;

‘Bij deze kweek waren de zwarte patronen echter veel dieper en ook veel glanzender’


De vis is een Sansai en geboren in op 19 Juli. Zij komt uit een Doitsu Showa vrouwtje van Kase en een Beni Kumonryu mannetje ook van Kase. (Kase kweekt ook Beni Kikokuryu; zie Kase’s Kiko RED.) Juist omwille dat ik Doitsu Showa wilde kweken met een veel dieper Sumi en ook de Beni Kumonryu lijn wat stabieler wilde hebben had ik gekozen voor deze combinatie. Het is denk ik wel bij de meeste bekend dat de Beni Kumonryu lijn vaak zeer onstabiel is en vaak het zwart alle kanten op kan gaan. Uiteindelijk geheel of overwegend zwarte vissen is iets wat in deze varieteit helaas vaak voorkomt. Mijn hoofddoel was dan ook om dit wat stabieler te krijgen. Hiervoor koos ik dus voor een vrouwelijke Doitsu Showa en een Beni Kumonryu mannetje welke vrij stabiel was.

Al vrij snel was duidelijk dat er veel jonge visjes uit kwamen met een duidelijke zwart vererving in hun ontwikkeling. Hiermee bedoel ik niet alleen veel zwart, maar ook diep zwarte patronen. Omdat het Sumi bij een Doitsu Showa veel anders is als bij een Kumonryu of Beni Kumonryu was ik bij de Doitsu Showa kweek dus eerder gewend aan grijs-zwart bij jonge visjes en ook veel meer open tekeningen.

Een close-up van 'het gevecht der kleuren'

Bij deze kweek waren de zwarte patronen echter veel dieper en ook veel glanzender. Juist dat wat ik graag wilde zien hadden ook enkele uit deze kweek. Dat mooie diep haast blauw achtige zwart wat Kumonryu en Beni Kumonryu zo kenmerken. Vele van deze kweek hebben we echter uitgeselecteerd omdat ze een veel tegroot aandeel aan zwart hadden. Alleen die dit niet hadden en dan ook nog vrij stabiel waren hebben we aangehouden. Dit met de reden om deze weer verder te gaan gebruiken in de kweek. Dit speciale vrouwtje is daar dan wel de top van en voorlopig dus werkelijk zeldzaam mooi!

De kweker is van plan de vis in te zetten op de InterKoi Rheinberg in Duitsland, Een Koi Show die plaats zal hebben op 2 en 3 maart aanstaande.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. De interkoi vind plaats op 2 en 3 april en niet op 2 en 3 maart.
  Maar wat een bijzonder mooie doitsu showa van uitzonderlijke huidkwaliteit body en patroon.
  Een diepe buiging uit respect voor de kweker Jos Aben.

 2. hallo Wil,

  Bedankt voor je verbetering vwb de datum van de Interkoi. Inderdaad een hele mooi Doitsu Showa, zo zag ik ze zelden…

 3. Fred Leliveld on

  Dit is echt uniek. Zo,n vis heb ik nog nooit gezien. Vooral het ontbreken van de rij schubben maak hem heel apart. Deze showa mag wel in mijn vijver komen logeren. :-))
  Zet hem op Jos en zorg dat deze een stel soortgelijke nakomelingen krijg

 4. Ik heb deze vis al in oktober 2010 gezien en gefotografeerd. Het was toen al een tracht Koi. In ons magazine kon je al een foto bewonderen van deze Koi.

 5. Jeroen Van Gaalen on

  Hoe zou het nu met deze pracht showa zijn? Is deze over 3 weken weer in Arcen te bewonderen?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App