Hoshino-san (Hoshikin) @ Work

Afgelopen jaar  kwam de  Niigata-kwekers-veiling die tweemaal per jaar georganiseerd wordt ruimschoots aan bod in allerlei koimedia. De reden was het geboden recordbedrag van 11 miljoen yen voor een sansai kohaku van Dainichi. Het is natuurlijk een heel sterk verhaal maar gelukkig gaan de koi op deze veiling niet altijd tegen zulke prijzen weg… Eerder in maart 2010 vond er reeds een editie van deze veiling plaats waar bijna elke gerenommeerde kweker uit Niigata enkele pareltjes inzet. Zo waren er ook enkele vrouwelijke tosai van Hoshikin, een kweker die mij al een tijdje fascineert…

Deze hoogwaardige kohaku kweker, wiens koi farm letterlijk op nog geen 100 meter van dat van de gebroeders Mano (Dainichi) bevind, is ook een kweker die al langere tijd hoog in acht wordt genomen door Kim Cloet van Kim’s Koi. Hij was ten tijde van de veiling niet in Japan maar gaf zijn contactpersoon een maximumbod voor enkele  van de beste tosai kohaku van Hoshikin. Blij verrast was Kim toen hem het bericht bereikte dat hij de nieuwe eigenaar was geworden van twee hoogwaardige tosai van Hoshikin.

Tosai Kohaku A from Hoshikin

Tosai Kohaku B from Hoshikin

Heel mooi aan deze deal was dat deze tosai tot in oktober in de mudpond mochten ploeteren om verder uit te groeien tot “ hopelijk” hoogwaardige nisai. Toen Kim in oktober jongstleden terug naar Japan trok, hoopte hij deze Kohaku natuurlijk terug te zien. Alhoewel je via de Kwekersveiling  tosai met heel veel potentieel koopt, blijft het nog altijd een beetje gokken. Tijdens het groeiproces van tosai naar nisai zijn er nog heel veel koi waarvan de evolutie blijkt tegen te vallen. Spannend dus…

Hoshikin tijdens zijn dagelijkse acrobatiek in het Koihuis

Typerend voor het goede”koigeheugen” dat sommige koikwekers hebben, is dat de kweker, wanneer Kim vroeg naar zijn twee koi, zonder ook maar iets te moeten checken resoluut naar de bak stapte en er binnen een paar minuten tussen meer dan honderd (!) Kohaku, zonder maar een ogenblik te twijfelen, er  mijn twee Kohaku uitschepte. Beide koi waren uitgegroeid tot zo’n 53cm. Geniet eens van de video en speel hem dan nog eens af nadat je naar de foto’s hebt gekeken van de Kohaku als tosai. Wat valt je op?

En zag je het? Het zijn allereerst natuurlijk erg mooie vissen geworden, dat staat al buiten kijf. Beide patronen zijn prachtig gebalanceerd en met het shiroji dat zich meer heeft laten gelden vormt het een erg schone verschijning. De lichaamsbouw is ook erg mooi hoor, indrukwekkend voor vissen van deze leeftijd. Ze kunnen zo meedingen voor de prijzen in hun klasse. Maar terugkomend op het meest opmerkelijke in de ontwikkeling van deze Koi. op de foto’s van de tosai zie je bij Kohaku A dat er zich een witte baan bevind tussen de beide grote hi patronen ter hoogte van het midden van de Koi. Bij Kohaku B zie je een dergelijk lijntje direct achter het hoofd. Dit zijn de twee grootste risico’s wanneer je vissen als deze aankoopt op de veiling. Je weet namelijk nooit zeker wat het zal gaan doen.

‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’

Wordt de baan shiroji breder of trekt het hi toch zijn kleed er overheen. Beide is niet zo een probleem, maar wel wanneer het blijft kwakkelen tussen beide en noch een goed sashi, noch kiwa kan ontwikkelen, de vis slordig zal ogen en daarmee in waarde zal dalen. Bij deze Kohaku zien we dat het rood zich heeft weten te manifesteren ten faveure van het shiroji. Op het filmpje zie je, wanneer je aandachtig kijkt, nog wel een lichter lijntje in het hi, maar mijn verwachting is nu dat je hier volgend jaar helemaal niets van terug ziet. Kim’s lef heeft hier goed uitgepakt, vooral omdat het rood (beni of hi) op de foto’s van de Kohaku als tosai al zo ‘hard’ en daarmee van weinig rek getuigden . In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar het opbouwen van deze ervaringen kan je op den duur inzicht geven in bepaalde bloedlijnen van kwekers. Hoshikin Kohaku is inmiddels bekend als een op zichzelf staande bloedlijn, doch deze staat, meer nog dan iedere andere kweker die ooit dit bloed in zijn kweekprogramma bracht, nog altijd erg dichtbij de zogenaamde Tomoin bloedlijn. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling en indien mogelijk zullen we de kohaku en hun ontwikkeling over een jaartje nog eens aan u presenteren.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App