Isa Sansai Showa

Ze viel me vorig jaar al op. Een tricolore in vol ornaat waar al vrij duidelijk van is hoe het Sumi door zal komen, maar tevens nog volop in ontwikkeling is. Ik heb haar live mogen aanschouwen. Ditmaal niet op de 42e editie van de All Japan Combined Nishikigoi Show, maar bij de Isa Koi Farm. Het zal Tiebo veel heimwee geven wanneer hij dit leest, maar het was inderdaad tijdens onze eerste gezamenlijke trip naar het zo veelbelovende land van de Nishikigoi. Tijdens een dag waarbij we door Jeroen van Van Keulen Papegaaien en Koicentrum waren uitgenodigd, gingen we naast een ikeage bij Yagenji ook op bezoek bij de Isa Koi Farm. Laat Jeroen daar toen toevallig net een geweldig mooie Showa hebben aangekocht. Ik kreeg nu een update van deze indrukwekkende Showa, ze is het aanzien waard (!).     

Wanneer ik naar onderstaande foto en video kijk, kan ik niet anders concluderen dat we hier met een serieuze vis te maken hebben. Dat ze nu volop door Isa wordt voorbereidt voor de aankomende All Japan Young Koi Show (ook bekend als de Wakagoi Show) verbaasd me dan ook totaal niet. Dat ze daar hoge ogen zal gooien, dat is zeker. Mijn enige zorg is de lengte. Bij aankoop in oktober was ze namelijk al rond de 62 centimeter en een Koi mag maximaal 63 centimeter zijn om mee te kunnen doen aan de Wakagoi. Dus laten we hopen dat ze daar niet aan zal komen voor aanvang van de show.

De Isa Showa van Jeroen in vol ornaat (foto gemaakt door Mark Gardner)

Zoals in de video en de foto duidelijk naar voren komt is het patroon. Dit is zeker niet alledaags en is een echte Kindai (nieuwe) Showa. En juist dat aspect maakt deze Koi zo goed. Deze Showa heeft namelijk een uitmuntende witte huid en glans. Doordat deze vis zoveel wit toont, kan je niet om de werkelijke schoonheid van deze Koi heen. Het patroon, welke hopelijk nog wat beni op de ozutsu (staartpartij) overhoudt, vind ik persoonlijk zeer aantrekkelijk. Alhoewel ik dit criterium altijd zeer persoonlijk vind, moet je dit kenmerk wel zeer kritisch beoordelen wil je kans van slagen hebben op een koishow. Wanneer het sumi nog iets meer door gaat komen en voornamelijk de gedeeltes op het shiroji zich nog wat meer gaan invullen, heeft deze Showa zeker kans op een mooie prijs.

De lichaamsbouw is wat lastig te beoordelen van zowel video als foto, maar wanneer je goed kijkt naar de bouw van de kop, en dan voornamelijk de  breedte, plus de krachtige backbone (ruglijn) en bijpassende (niet te forse)) schouders, lijkt de bouw van deze vis ook wel snor te zitten. Deze Koi is zowel interessant om dit jaar op de show in te zetten, alsmede een Koi voor de toekomst. Ik acht het potentieel van deze vis goed genoeg om ruim de 80 centimeter grens te overschrijden met behoud van kleur. Laten we het hopen :). Ze is in ieder geval reuze interessant om te volgen!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App