Madoaki

Het is typisch Nederlands, het zoeken naar de minpunten in een Koi; en dat is jammer, want we doen onszelf er ernstig mee tekort. Ware schoonheid ligt juist in de imperfectie, anders is het sowieso te mooi om waar te zijn. Zo zou de ogenschijnlijk perfecte Angelina Jolie last van behaarde tenen hebben en Megan Fox heeft zowaar duimen die meer de indruk van een dikke teen wekken. Afijn, voordat de vergelijking zoek raakt zullen we de Koi…eh koe eens bij de horens vatten.

Madoaki is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat de Koi een zwakheid in zijn rode robe vertoond. Het is een venster of window van shiroji (witte huid) in het rode patroon van de Koi. Meestal ter grote van één schub geeft de Madoaki dus een onderbreking van een egaal en zuiver kleed. Het verstoort hiermee de waardigheid en elegantie van het patroon en wordt daarom gezien als een fout.

Een sanke met witte patronen?

Een Madoaki kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het genetisch bepaald zijn dat de Koi geen pigmentcellen heeft vererfd in dit kleine stukje huid, maar het kan evengoed het gevolg zijn van een beschadiging of het verlies van een schub. Het kan zelfs zo zijn dat twee patronen aan elkaar groeien, waarbij de patronen op één plaats net niet aansluiten en een klein stukje wit nalaten. Madoaki is dus de benaming van de verschijning, maar kan meerdere oorzaken hebben. Een wit venster dat omringd wordt gevonden door enerzijds een Hi patroon en anderzijds een sumi (zwart) patroon, wordt geen Madoaki genoemd; die bestaat enkel en alleen wanneer aangetroffen te midden van een rood katern.

Zelfs het beste paard van stal kan het kenmerk met zich dragen

Welke oorzaak er ook aan ten grondslag ligt, in beginsel is een Madoaki voor een kweker altijd een indicator voor een mindere kwaliteit. Koi worden immers gekweekt op compleet ingekleurde patronen. Het feit dat er zich dan ‘gaten’ in het Hi kleed presenteren, is wellicht een teken van een slechte vererving. En wanneer ontstaan door een beschadiging of schubverlies, zullen de Koi met het kwalitatief beste pigment, als de beschadiging niet te ernstig is geweest, de capaciteit met zich dragen om de schub wederom netjes binnen de lijntjes in te kleuren.

‘Kun je jezelf een Benigoi of Aka muji voorstellen met een Madoaki?’


Een dergelijk venster kan, naarmate de Koi doorgroeit, ook meegroeien en dus groter worden. Dit is in de meeste gevallen ongewenst, maar soms heeft het ook een positieve uitwerking op de algehele uitstraling van de Koi. Het kan zelfs zo groot worden dat het totaal niet meer als zodanig kan worden beschouwd en versimpeld tot het ontbreken van een patroon. Dit zal per geval moeten worden beoordeelt. Wanneer een Madoaki bijdraagt aan de balans, zal deze worden gedoogd en niet worden meegerekend in de overweging op een Koi Show. En soms komt een Madoaki helemaal niet aan de orde in de beoordeling van een Koi door de overweldigende kwaliteit van de vis. Dit was het geval bij de beroemdste Koi aller tijden, namelijk de Dainichi Inazuma Showa, die in 1991 zowel op de Shinkokai als de ZNA All Japan de Grand Champion titel in de wacht wist te slepen. Ik weet zeker dat je bij het inbeelden van deze verschijning, de vis geen Madoaki toebedeelt, doch in werkelijkheid beschikt ze er wel degelijk over en wel op een zeer prominente plaats in het schoudergebied ook nog. Ook de winnaar van de Shinkokai All Japan 2005 was voorzien van het euveltje dat Madoaki genoemd wordt.

GC Shinkokai All Japan 2005 met Madoaki

Het hoeft dus niet onoverkomelijk te zijn, doch het is denk ik geen toeval dat beide genoemde Grand Champions van het type genaamd Showa waren. De kansen van een Kohaku, drager van dit kenmerk, om ooit eens met die lauweren krans te worden versierd, schat ik vele malen kleiner in. Dit logischerwijs door het ontbreken van het zwart, waardoor elke oneffenheid in het rood veel meer als hinderlijk beschouwd zal worden. Dit is wel eens voorgekomen, maar niet meer na 1980. Om de vergelijking eens door te trekken; kun je jezelf een Benigoi of Aka muji voorstellen met een Madoaki? Zoals vele wetten en regels moet dus ook deze geïnterpreteerd en soms gedoogd worden. Hoewel geneigd op de minpunten te letten, zijn we als Nederlanders ook wel weer zeer goed in het gedoogbeleid en het is hier alwaar de Nederlandse mentaliteit die van onze Japanse vrienden ontmoet.

Madoaki

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App