Mike SnadenOp 12 en 13 februari was Mike Snaden in Nederland om bij Deshima Koi te Harmelen diverse lezingen te geven over zijn visie voor wat betreft de ontwikkeling van Koi. De voornaamste speerpunten waar Mike om bekend staat is zijn ervaring met RO (reverse osmosis/omgekeerde osmose = het demineraliseren van water) en de daarbij behorende TDS-waarde (Total dissolved sollids = totaal aantal opgeloste stoffen in het water). Daarnaast staat hij bekend om zijn kunde van aanschaf van hoge kwaliteit tosai die hij laat opgroeien tot Koi van jumbo formaat. Hij heeft zelfs enkele Koi aangeschaft die bij zijn klanten zijn opgegroeid en later Grand Champion zijn geworden op de BKKS in Engeland. Zeer interessante bevindingen dus en ik ben  daarom ook zeer content dat  ik gisteren richting Harmelen ben gegaan om het verhaal achter Mike Snaden aan te mogen horen.

Voorafgaand aan de lezing was er gelukkig ook nog ruimschoots de tijd om even te babbelen met Mike en over onze beide ervaringen in het Japanse te praten. Hij was namelijk jurylid op de afgelopen All Japan Koi Show.

De lezing was goed bezocht en ik schat dat er zo rond de 40 man aanwezig waren. En ondanks dat de lezing pas om 13:00 begon en rond 16:00 al weer afgelopen was, werden er zoveel verschillende onderwerpen aangehaald dat ik dit gezien de informatieve waarde niet in één blog zal en mág plaatsen. De lezing begon allemaal met de volgende slide:

images-1

Wat niets anders betekend als: Het dromen over jumbo Koi: Het kiezen van de juiste Tategoi… en ze vervolgens laten opgroeien! Het is natuurlijk al een kunst om de juiste Koi te selecteren met de potentie tot jumbo formaat en behoud van kwaliteit, het is echter nog een grotere kunst om deze de ideale omstandigheden te bieden waardoor ze ook daadwerkelijk jumbo worden met een goede huidkwaliteit! Mike vervolgde lezing met enkele slides over bepaalde kenmerken waarop je moet letten bij het kopen van een zogenoemde tategoi of beloftevolle tosai. Kenmerken als het sashi en kiwa (afscheidingen van patronen) en de ontwikkeling hiervan in verloop van tijd, de backbone (ruglijn vanaf het einde van de kop tot aan de rugvin) en liet ons daarbij vele voorbeelden zien van de ontwikkeling van diverse Koi die hij zelf in Japan heeft aangekocht en opgegroeid in zijn shop of bij enkele vaste klanten van hem.

url-2

Vervolgens werd er dieper ingegaan om waar Mike Snaden bekend om staat: De watersamenstelling en dan voornamelijk de pH in combinatie met de TDS en de ORP (oxidatie reductie potentiaal, oftewel de redox-waarde). Zijn ervaring is dat Koi beter ontwikkelen op zacht water met behoudt van een zachte kleur welke mee kan groeien (rek heeft) tot volwassen formaat. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de vis die je koopt, afhankelijk van de bloedlijn moet deze liefst niet te hard en intens van kleur zijn. Zijn resultaten liegen er in ieder geval niet om. Ik heb persoonlijk nog maar heel weinig Koi gezien in de Nederlandse wateren die van tosai tot jumbo formaat zijn opgegroeid met behoudt van een lichaamsbouw in de juiste proporties en huidkwaliteit. Misschien is zijn methode dus wel de juiste om de beloftevolle jonge Koi een optimale ontwikkeling te geven.

images

Ik zal in een later stadium verder ingaan op de diverse onderwerpen die Mike Snaden heeft behandeld. Tot die tijd zou ik willen adviseren om eens een kijkje te nemen op zijn website en dan vooral bij het kopje ‘Media’ en ‘Magazine articles’ te kijken. Zeer interessante artikelen van een zeer interessante man. Ik heb in ieder geval zeer genoten van de lezing. Mike en Leo bedankt!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App