Parelmoerachtige glans, sublieme huid, prachtig sashi en kiwa, perfecte bouw en wat een patroon… Dit zijn maar enkele van de vele kreten die ik vaak (al dan niet in een andere taal of uitgesproken door mijzelf) langs hoorde komen tijdens mijn bezoek aan de 42e editie van de All Japan Combined Nishikigoi Show, welke op 29 en 30 januari van dit jaar werd gehouden in het Ryutsu Center in Tokyo. Genieten deed ik er: Wat een geweldige Koi, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. De All Japan Koi Show is het summun op koigebied. Beter dan dit is er niet. En hoe geweldig is het dan dat er landgenoten (en zuiderburen) zijn die een belangrijke prijs pakken op dit jaarlijkse hoogtepunt? Zo werd ik op een bepaald moment verblind door een bepaalde glinstering (kirameki) uit een vat… Het was een grote Ginrin Kohaku ingezet door Koi- en Vijvercentrum Tiel.

Need I say more?

Deze Koi is als nisai(!) bij de Momotaro Koi Farm aangekocht als zeer potentievolle Ginrin Kohaku.  Zoals je nu kunt zien, heeft ze dit zeker waargemaakt! Deze dame meet nu 84 centimeter met een leeftijd van 5 jaar. Volgens Maeda-san van Momotaro zal ze nog veel groter worden en zeker de 90 centimeter grens gaan overschrijden. Ze heeft nu al deze prijs in de wacht gesleept, zal een mogelijke Best in Variety-award dan mogelijk zijn?

In onderstaande video zwemt naast deze ‘lady in white’ een kleinere Ginrin Kohaku, zo groot was ze dus ongeveer bij aankoop.

Mijn gevoel zegt dat deze Koi nog lang niet op haar retour is en nog vele centimeters zal pakken in de toekomst, zoals Maeda-san al zei. Op de foto en video is ook al wel duidelijk dat ze nog niet echt fors gebouwd is, ze is eigenlijk nog vrij rank te noemen. Dit heeft te maken met het feit dat ze een speciale voorbereiding heeft meegemaakt voor deze show. Momotaro wilde namelijk niet dat deze vis over de 85 centimeter zou groeien, omdat ze dan misschien de concurrentie niet de baas zou zijn. Ze is dus eigenlijk op een rantsoen gezet om niet die ene extra centimeter te pakken. Om die reden is ze misschien ook wat ranker. Hopelijk zien we deze dame volgend jaar dan ver over die 85 cm grens heen en misschien pakt ze dan wel die Best in Variety-award die ze naar mijn mening dit jaar ook al wel had verdiend. Desalniettemin is deze eerste prijs in de 85 Bu-klasse een enorme prestatie en hiermee wil ik Wim en Joachim Luisman van het Koicenter Tiel dan ook hartelijk feliciteren met deze welverdiende prijs.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App