Hirata san

Voor het eerst in het Noorden zal er door de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) een heuse koiveiling worden georganiseerd. Op zaterdag 14 mei 2011 zal op het terrein van Kietakoi te Veendam dit tot de verbeelding sprekend evenement plaats gaan hebben. Koi-veiling?! Een bloemenveiling oke, maar Koi veilen… Het is in Nederland beslist nog geen alledaags verschijnsel. Per opbod, terwijl de Koi aan de aanwezigen wordt getoond, worden de vissen een nieuwe eigenaar toebedeeld. Het is een spel, een sport en kan verschillende wendingen hebben, maar is zonder meer leuk om eens mee te maken en eventueel op unieke en spannende wijze een Koi te bemachtigen.  

Ook in Japan vinden jaarlijks de nodige koi-veilingen plaats die doorgaans zeker de nodige kwaliteit aan vis uitademen. En dat is zeker fascinerend… Het is in het begin echt niet te volgen, zelfs als je de getallen normaal wel kan verstaan. Na enkele minuten is het wel te volgen en verbaas je je soms over de geboden bedragen. Ook het biedgedrag van sommige handelaren is ronduit grappig te noemen. Gewoon stoicijns het vingertje of letterlijk met een bordje voor je kop in de lucht houden en met het gezicht naar de grond kijken, tot de andere bieders het opgeven. Het zijn de grote handelaren die op deze manier wel een bepaalde houding aannemen en kostte wat kost die ene vis willen bemachtigen. Soms wordt er ook met enkele vingers het bedrag met enkele duizenden euro’s omhoog gekrikt, om anderen af te schrikken of de veiling sneller te laten verlopen. Echt mooi om te zien hoor.  Via video is de auction trouwens veel mooier om te  volgen:

Dit filmpje is wel erg imposant en je kunt er vergif op innemen dat het er in Veendam wat minder onnavolgbaar en juist laagdrempelig en toegankelijk aan toe zal gaan. Het is ons ook een beetje vreemder want als nuchtere Nederlanders zijn we vaak gewend om juist erg lang en rationeel tot aankoop over te gaan of helemaal niet. Wel is het leuk als er een enthousiaste veilingmeester aanwezig zal zijn die dit vak verstaat. Zo vertelde Hirata-san, vaste medewerker van Dainichi en shacho (baas) van de Hirata Koi Farm mij dat hij dit langere tijd heeft gedaan waarop hij a capella een stukje voordeed, fantastisch!

 

‘Gewoon stoicijns het vingertje in de lucht of letterlijk met een bordje voor je kop met het gezicht naar de grond kijken…’


Leuk om te ervaren dus zo een Koi-veiling. Het is ook niet zo dat er blind calls worden gegeven; voor de veiling namelijk, bestaat er de gelegenheid de participerende vissen nader te bekijken, zodat je weet waar je op biedt. In Veendam zullen in totaal 60 a 70 zakken vis bij opbod verkocht gaan worden. De aangeboden vissen hebben dan al een lange quarantaine periode achter de rug, zijn gecontroleerd op parasieten en van gedegen kwaliteit zo kun je verwachten. Tevens zal er een tombola worden gehouden met als hoofdprijs een koi, aangeboden door Kietakoi. Dus in de agenda; zaterdag 14 mei.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App