Kawaiii!

Na een lange en enigszins vermoeiende reis zit ik weer in alle rust achter mijn laptop op mijn studentenkamertje in Wageningen. Gisteravond ben ik thuisgekomen van een verblijf van bijna twee weken in het Japanse. Ik ben nog een beetje beduusd van de lange rit naar huis (totaal zo’n 20 uur reizen met trein, vliegtuig en bus), maar kan jullie wel vertellen dat dit weer een te gekke trip is geweest. Voor het eerst een All Japan Koi Show meemaken, het weerzien met vele bekenden, sightseeing in Tokyo, de absurde hoeveelheid aan sneeuw in Niigata, het leren kennen van de Amerikaanse vader van Shigeru Mano en het zien van alle Koi bij Dainichi hebben het ondernemen van deze trip meer dan de moeite waard gemaakt. Over deze onderwerpen zullen jullie de komende tijd dan ook nog voldoende over kunnen lezen. Voor nu wil ik graag aandacht geven aan de Koi waar ik al zo lang naar uitkeek om haar in levende lijve te zien. Ze werd ‘daarnaast’ tweede op de 42e editie van de All Japan Combined Nishikigoi Show, welke op 29 en 30 januari van dit jaar plaats vond.

De nummer twee van de All Japan Show van 2011 is namelijk niemand minder dan Pandora, de 92 cm lange Kohaku, gekweekt door Nogami en eigendom van Danny’s Koi Café, ook wel bekend onder de naam Mr. D.K.C. in Japan. Toen ik Danny en Mie op de vrijdagmiddag na de jurering op de show tegenkwam, kon ik ze feliciteren met het binnenhalen van de Jumbo Champion prijs, wat nogal onduidelijk aangeeft dat het gaat om de tweede plaats, of Supreme Champion/Runner Up. In de Benelux gaat deze prijs namelijk naar de Koi met de meeste lengte, op de All Japan Show is dit dus duidelijk niet het geval.

Maar goed, laat ik het eens over de prijswinnende vis gaan hebben. Op de vrijdagochtend om 9.30 begon de jurering van de show. Allereerst wordt dan de Grand Champion bepaald. Er waren achttien (18) Go-Sanke groter dan 85 cm en welke dus kans maakten op de Grand Champion trofee. Na de eerste stemronde kwamen er echter maar twee Koi welke voor de tweede stemronde in aanmerken kwamen. Het ging om de latere winnaar van Sakai Fish Farm (M-Rose), welke 30 stemmen had gekregen en Pandora, welke 19 stemmen had ontvangen. De spanning begon toen dus echt te snijden en ik kan me echt niet voorstellen hoe bijvoorbeeld Danny, Mie of Hisato Nogami zich op dat moment zouden voelen. Er zou namelijk  niets meer invloed kunnen uitoefenen op de beslissing van de juryleden. Dat moet toch een raar gevoel geven lijkt me. Het moment was daar: Een laatste stemronde zou uitslag geven over de nieuwe Grand Champion van de All Japan Combined Nishikigoi Show. Met 53 stemmen tegenover 30 van Pandora won de Sakai Fish Farm Kohaku genaamd M-Rose de hoogste eer die er te behalen valt in de wereldwijde koiwereld.

Pandora in levende lijve

Een tweede plaats op het hoogst haalbare podium, het is een resultaat om harstikke trots op te zijn. Met in het achterhoofd nog de overwinning van de Rinyukai Show nog in het achterhoofd, kan er niet anders worden geconcludeerd dan dat deze vierstapper met persoonlijkheid een Kohaku van wereldklasse is. Ik schrijf expres het woord persoonlijkheid, want ik heb nog nooit een Go-Sanke met zoveel charme en uitstraling gezien:

Ik heb ook expres het originele geluid bij de video gelaten, er wordt in het begin van de video namelijk “kawai” gezegd, wat zoiets betekend als schattig en leuk. Veel beter zou ik het niet kunnen omschrijven. Deze vierstaps Kohaku heeft zo’n schattige kop en zo’n mooie uitstraling, ze is gewoonweg imposant en heeft mij enorm geïmponeerd. Tezamen met haar geweldige lichaamsbouw, het perfecte vierstapspatroon en haar huidkwaliteit is het meer dan terecht dat ze een tweede prijs heeft behaald.

Trots zal toch de bovenliggende emotie zijn bij het zien van deze foto

Nu is het dan nog even afwachten wat er met haar gaat gebeuren: Komt ze naar Europa of blijft ze nog een tijdje in Japan? Kawai zal ze zeker blijven.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App