Tri-Colore

Ik had het al min of meer gehoopt natuurlijk; dat Bram onze Dainichi Showa nog op beeld vast zou kunnen leggen. En ja hoor, dat is hem zeker gelukt. Althans, het kostte mij wel twee seconden vooraleer ik besefte ook daadwerkelijk met de door ons uitgezochte driekleur van doen te hebben. Het is nu drie maanden geleden voordat we haar zagen en eigenlijk is dat maar een korte tijd. Toch is de Koi, onder invloed van ondermeer de koude  immens veranderd kwa patroon. Al het zwart komt nu echt heel hard op en ligt er zeer dik bovenop, terwijl daarvan nog lang geen sprake was in oktober. Ook het motoguru, zwart in de borstvinnen, is om de hoek komen zeilen…

Nog altijd zijn we zeer enthousiast en benieuwd naar de ontwikkeling van deze Koi. De kleuren zijn fabuleus en spatten van het scherm af. Wit is wit en rood is rood. Maar nog steeds het sterkste punt is de body van deze Koi die een erg mooi  vloeiend verloop kent en alle potentie heeft om groot te worden. Een hele mooie staartaanzet zorgt voor de nodige kracht in de rotor. Het hoofd blijft lekker breed en klaar om een typische showabouw te dragen. Voor nu is de Showa Beperkt in haar voeding en nog tamelijk slank.  De moederdier (oyagoi) is genaamd Gachapin en meet een volle meter in lengte.

De hoek van de foto is ditmaal iets minder loodrecht, maar wat een verschil zeg. Ik vind het nog immer een prachtige Koi en nu met al het zwart dat acte de presens geeft het al een veel duidelijker inzicht in hoe deze Koi er uiteindelijk uit zal komen te zien. Inderdaad, de showa heeft zeer veel zwart, maar dat stoort me in het geheel niet. Wat hierin verder opvalt is de kwaliteit van het shiroji op het staartstuk. Wanneer je vissen binnen plaatst in kouder water dan stimuleert dit de aanmaak van melamine (zwarte pigment). Dit trucje wordt ook vaak toegepast door mensen die hun koi inzetten op een show. Ook de vermindering van voedsel in de winter draagt zorg voor een samentrekkende pigmentcel waardoor ook het rood intenser wordt. De kans is redelijk aannemelijk dat, wanneer de Koi eenmaal weer in de mudpound zal worden geplaatst, de intensiteit van het zwarte pigment weer zal verzwakken als gevolg van het warmere en zachtere waarde. De groei echter, zal dan weer gaan toenemen. Dit beschouw ik dus als een sneakpreview, waarbij we het meest blij zijn de vis met een gebalanceerde sterke bouw en in deze conditie te zien verkeren. Want de glans en het fluweel zacht ogende schubbendek van de driekleur is werkelijk magnifiek.

Dainichi Showa

ter vergelijking: November 2010

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App