Jos Aben over potentiële Koi

Ik heb met opzet gekozen voor vissen die nogal verschillend zullen ontwikkelen. Geen top vissen, maar wel vissen die we heel vaak tegen komen aangaande bouw en ontwikkeling. Juist om deze te volgen en te zien wat een lichaam kan doen is wat onze hobby zo aantrekkelijk maakt. Ik zeg wel vaker dat alles wat een lichaam laat zien als kleine vis ook als grotere vis positief en negatief naar voren komt. Daarom deze serie en de daarbij horende verwachtingen.

Redactionele Opmerking: Nieuwsgierig geworden? Probeer, vooraleer verder te lezen, eerst eens jouw eigen verwachtingen te beschrijven aangaande deze tosai shiro utsuri en leer de ontwikkeling voorspellen. Vergelijk dit daarna met de mening van Jos. Waarom denk jij ‘zus’ en kijkt de kweker er juist ‘zo’ tegen aan?

De eerste drie Shiro Utsuri behandelt Jos Aben vandaag, de overige drie later deze week.

Bij Shiro A verwacht ik eigenlijk een vrij gelijkmatige toename van het lichaam op de voor en achterbouw. Hoewel ik bij deze Shiro niet de beste groei verwacht denk ik wel dat zij vrij gelijkmatig zich verder zal ontwikkelen. Het Shiroji en Sumi is redelijk te noemen. De vis zal wel naar mijn mening in een later stadia te weinig aan massa ontwikkelen waardoor hij altijd een wat slanker uiterlijk zal vertonen. De sterkste kant is het Shiroji. Het Sumi concentreert zich voor mijn gevoel te weinig om later een dik en egaal sumi te ontwikkelen.

Shiro Utsuri A

Deze Shiro B heeft de rugvin voor mij iets te ver naar voren geplaatst, waardoor de voorbouw een iets te gedrongen uitstraling heeft. Ook vindt ik de staartaanzet te weinig massa hebben. Als je bijvoorbeeld bij Shiro C kijkt zie je duidelijk dat de staartaanzet breder is als bij deze Shiro. Ook door de kortere voorbouw komt er wat extra druk achter de kop te liggen en zal de vis zich daar waarschijnlijk ook te breed ontwikkelen. Hierdoor twijfel ik ook aan de lengte van de kop over twee jaar. Deze zal wel groot genoeg zijn voor een Nisai van 45 cm, maar minder goed voor een Sansai en Yonsai. Aangaande de ontwikkeling van Sumi verwacht ik hier een iets rustigere ontwikkeling. Wel is het heel egaal aanwezig en ik verwacht dus ook een gelijkmatige opkomst van het Sumi. Het Shiroji is gewoon goed te noemen bij deze Shiro nr. B

Shiro Utsuri B

Bij Shiro C verwacht ik een veel bredere ontwikkeling op de voorbouw. Aangezien er nu ook een heel lichte terugval is halverwege de rugvin denk ik dat de voorbouw zich te massaal zal ontwikkelen. De Kop lijkt nu lang genoeg, maar in samenspel met de brede voorbouw kan deze als de vis verder ontwikkeld al snel te kort worden. Aangaande het Sumi verwacht ik toch wel er zich een leuk en hopelijk rustig patroon ontwikkeld. De ogen zijn mooi diep zwart en ook het Motoguro is komende. Omdat de ogen zo diep zijn aangaande pigment verwacht en hoop ik ook hetzelfde later terug te gaan zien op het lichaam. In ieder geval is het Shiroji zeer dik en krachtig. Deze latere sterk witte ondergrond zal later duidelijk de zwarte tekening positief dragen.

Shiro Utsuri C

Dit is vooralsnog mijn mening aangaande deze drie vissen. Op welke punten komt deze overeen met die van jou of juist niet? Deel het hieronder in een reactie en natuurlijk gaan we komend jaar de resultaten bekijken. Nu je een beetje een beeld erbij hebt, probeer het dan ook eens zelf met Shiro Utsuri D, E en F. Hierover zal ik dan over enkele dagen mijn mening verwachting vellen. veel succes!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App