Waar rook is... foto: AP

Ik hoor het Paul Souren gisteren nog zeggen: “Japan is een grote vulkaan” . En ik wil hem er niet de schuld van geven, maar het is alsof er naar hem geluisterd werd door moeder natuur. Zo sprak zij de nietige mens vandaag daverend toe door de mond van de Shinmoedake dat een onderdeel vormt van de vulkanengroep Kirishima op het Japanse eiland Kyushu. Meer dan duizend mensen die vlakbij de Shinmoedake vulkaan in het zuiden van Japan wonen zijn geëvacueerd. De vulkaan spuwt sinds woensdag as en stenen in de lucht. Het is voor het eerst in 52 jaar tijd dat de vulkaan is uitgebarsten. Een gebied van drie kilometer rond de 1421 meter hoge vulkaan is ontruimd. Het is nog niet bekend wanneer de omwonenden weer terug  naar hun huizen kunnen.

vulkaanuitbarsting in Japan Foto door: AFP

Vulkanisch materiaal dat van de vulkaan afkomt kan ervoor zorgen dat er pyroclastische stromen voor kunnen komen, een van de verwoestendste effecten van een vulkaanuitbarsting. De golven bestaan uit vaste of halfvloeibare lava, gas, rotsen en as. Ze kunnen temperaturen bereiken tot circa 850 °C en snelheden van circa 725 km/u bereiken. Zie de indrukwekkende video hieronder:

De Kirishima staat in verbinding met een grotere groep van vulkanen op het eiland. Deze vulkanen zijn erg actief, maar hebben meestal kleine explosieve uitbarstingen. De uitbarsting die momenteel gaande is kan wel eens de grootste uitbarsting worden sinds 1959. Japan is een groot land en Kyushu is een heel eind van de Niigata alwaar Bram nu vertoefd. Hij zal er dus niet op hete kolen zitten, maar er zijn natuurlijk ok kwekers in het zuiden op het eiland Kyushu. Vooralsnog zijn er geen verontrustende berichten over kwekers die hiervan hinder ondervinden. Dat is toch hetgeen waar je als eerste aan denkt wanner je zoiets ter ore komt. We hopen het beste voor ze en houden je op de hoogte.

Japan heeft enorm veel actieve vulkanen foto: Reuters

Vulkanisch materiaal zit vol van mineralen ed foto: Reuters

bron: www.nrc.nl/ www.ad.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.