Joop 'Ginrin' van Tol

Hebben wij teveel regeltjes in dit land? Ik durf daar volmondig “ja” op te antwoorden. Van alle kanten worden we betutteld met onnozele dingetjes. Half Nederland is bezig met het maken van regeltjes voor de andere helft. Je “hangt eraan” als je om vier uur ’s nachts op een uitgestorven, maar goed verlichte snelweg drie kilometer te hard rijdt, daar waar de snelheid van 120 terug is gebracht naar 30 kilometer per uur, omdat er mogelijkerwijs in de verre toekomst misschien wel eens wegwerkzaamheden gepland zijn in de vorm van het verwisselen van het lampje bij lantaarnpaal honderdenzeventien.

De matrixborden “70” gillen je tegemoet, zodra je vanuit het vrije Vlaanderen de Nederlandse grens passeert. Ondertussen loopt wel half TBS’end Nederland vormfoutvrij rond en rent veertig man als wezenloze achter een spookpoema op de Veluwe aan. Vlak bij mijn werk zijn ze bezig met het bouwen van tunnel. Natuurlijk loopt dat uit. De ene arbeider met de kruiwagen, die het eigenlijke werk moet doen, wordt systematisch in zijn nek gehijgd door een kudde ARBO-adviseurs, die beurtelings “rug recht!”, “vanuit de knieën tillen!” en “pauze!” roepen. Bovendien is hij 75% van zijn tijd kwijt met het voeren van functioneringsgesprekken, het aanhoren van peptalks en het bijwonen van cursussen “zelfsturing” en “effectief vergaderen”. Uiteindelijk verplaatst de man nog geen 20 kruiwagens zand in zijn actieve loopbaan. Ondertussen is 72 man in conclaaf over de kleur van de ventilatieroostertjes, in een complete demontabele flat, daar waar vroeger een gammele “Pipo de Clown” bouwkeet nog volstond.

“koivijverwelstandstoetsingscommissaris”


Nog even en iedere gemeente heeft zijn eigen “koivijverwelstandstoetsingscommissaris”. Een zeer irritante persoonlijkheid die het gehele proces van uw vijverbouw begeleid. Met het verkrijgen van alle benodigde vergunningen is gemiddeld zeven jaar gemoeid. Iedere meter afvoerpijp gaat vergezeld met een stapel paperassen en handtekeningen van diverse bobo’s mogen niet ontbreken. Wekelijks dient u de exacte samenstelling van het afvalwater in vijfvoud door te faxen. Uw vijver heeft drie nooduitgangen! Bij stroomuitval floept de in de bodem aangebrachte noodverlichting aan, welke de vis naar het dichtstbijzijnde noodbassin moet begeleiden. Dit dient driemaal per week geoefend te worden. De hypoallergene, luchtdoorlatende stoelen bij uw vijver moeten in alle standen verstelbaar zijn en u wordt onderricht in het blessurevrij werpen van voer in de vijver. Speciale waterbestendige helmpjes voorkomen dat uw koi “op de korrel” worden genomen. U vindt dat ik overdrijf? Nee hoor, ik schets slechts een beeld van de zeer nabije toekomst. Regelrecht naar de klote!

Joop “GinRin” van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie