Dit zijn niet de instellingen van diverse machines in een fabriek, dit is de regelunit van Sameh's vijver!

Het is nog maar enkele dagen voordat ik vertrek naar het land van de reizende zon. Gister had ik een vrije zaterdag. Wat kan je  als koihobbyist dan het beste doen? Juist ja, een activiteit met Koi ondernemen. Zo was ik even naar onze kersverse sponsor Edokoi gereden, om vervolgens een bezoekje te brengen aan de vijver van hobbyist Sameh. Ondanks dat ik al geruime tijd met beide bekend ben, heb ik toch weer mijn ogen uitgekeken. Computergestuurd is het onderwerp wat in dit blog centraal zal staan… 

Na over diverse koetjes en kalfjes te hebben gesproken met Gert-Jan (eigenaar), Robbie (trouwe rechterhand van) en Sameh, zou ik niet veel later de vijver van  Sameh gaan bezoeken. Sameh is een fervente hobbyist en nu ongeveer vier jaar enorm intensief met de hobby bezig. Dit is voornamelijk terug te zien in zijn huidige vijver en (azukari) Koi. Bij mijn eerste blikken op de vijver had ik nooit verwacht dat deze 60 m³ zou zijn. Dit komt zo over, omdat de vijver op sommige plaatsen gewoon drie meter diep is. Zo kun je natuurlijk met een relatief klein oppervlak veel inhoud creëren. Vervolgens kreeg het hart van de vijver te zien: de filterinstallatie. Deze is netjes weggewerkt in een kelder onder een hardhouten terras en daardoor niet al te storend voor de rest van de aanblik van de tuin. Na met een keukentrapje de filterkamer in te zijn geklouterd, was het trommelfilter en de grote unit van het bewegend bed het eerste wat me opviel. De trommel had een schermdoek van 20 micron, waardoor bijna alles wat langskomt wordt tegengehouden, het vijverwater uitgezonderd. Een pomp met een capaciteit van ongeveer 40 m³/uur stuurt dit alles aan en via vier uitlaten gaat dit water weer terug de vijver in. Een hele nette installatie, welke relatief eenvoudig te onderhouden is. Dat het nog makkelijker kan dan het al is, bewijst het volgende ‘apparaat’ wat ik te zien krijg: Een computer met een stuurprogramma welke de gehele vijver aanstuurd!

De 60 kuubs vijver van Sameh

Alles, maar dan ook echt alles, kan via dit programma worden gecontroleerd. De flow, de hoeveelheid lucht welke in de vijver wordt geblazen, de temperatuur (middels CV-regeling), de tuinverlichting en zelfs het voederautomaat! Daarnaast kan dit via internet ook aangepast worden, zodat je bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg of iets dergelijks alsnog de boel in de gaten kan houden. Ook wordt er middels enkele sensoren (o.a. de pH) de waterkwaliteit in de gaten gehouden en wanneer deze buiten een veilige range komt, zal er een sms worden verstuurd met een alarmbericht. Echt een zeer ingenieus systeem wat het vijverhouden maximaal efficiënt maakt. Dat Sameh nog niet klaar was met de vijver, kon ik om deze redenen dan ook wel begrijpen. Een omgekeerde osmose-installatie en een bakkie shower zijn de volgende aanpassingen die nog aan de vijver zullen worden toegevoegd. “Daarna is hij helemaal af”, zo vertelde Sameh.    

Enkele Koi afwachtende op het voer wat komende is

Laat ik dan de Koi collectie niet vergeten. Een school van ongeveer 20 Koi, welke voornamelijk uit Go-Sanke bestaan mag er zeker zijn. De Koi in zijn vijver zijn stuk voor stuk van bovengemiddelde kwaliteit, maar vallen mijns inziens in het niet met de Azukari Koi die Sameh in de loop der tijd heeft aangekocht. Azukari Koi zijn Koi die worden aangekocht door iemand en vervolgens nog enkele (of één) seizoen bij de kweker blijven. Diverse vissen die nog in Japan vertoeven en hopelijk binnen enkele jaren op het Nederlandse strijdtoneel te vinden zijn. Ik ben zeer benieuwd. De juiste omstandigheden voor een optimale ontwikkeling van deze Koi zijn in ieder geval aanwezig, computergestuurd wel te verstaan.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Het zal zeer efficient zijn zo te werken, maar ik vraag mij of het systeem nog steeds zonder problemen kan functioneren bij een stroomstoring. Wordt je niet zelf te roekeloos wanneer alles zo geautomatiseerd is? Wellicht beetje voorzichtig maar ben nu eenmaal van den ouden stempel.

  2. ik heb het ook live mogen zien bram super gewoon hoe die het
    voor elkaar heb en dan die tuin en vissen super Sameh en weeral
    een mooi verslag Bram en Tiebo voorals nog mooie dagen in Japan

    gr menno