Dit was ook een unieke ervaring: De ikeage van Rokutanbu

Een gruwelijk mooie Showa, ik kan het niet anders omschrijven. Ik kreeg afgelopen zondag een telefoontje van Danny, aan het einde van succesvolle dag koihunting in Japan. Hij en Mie zijn sinds kort weer in het land van de reizende zon en hadden op zondag onder andere Dainichi en Nogami bezocht. En niet zonder reden: Enkele zeer speciale Koi werden speciaal door deze kwekers apart gezet om te showen aan Danny en Mie. Zo hebben zij één van de beste, zo niet: de beste sansai Kohaku van Nogami en een zeer speciale Sansai Showa bij Dainichi mogen aanschouwen. De sansai Showa van Dainichi is er één die mij enorm aanspreekt, ondanks dat deze Koi al vrijwel gefinished is.


Volgens Danny was deze sansai namelijk een unicum op de Dainichi Koi Farm. Eens in de drie jaar wordt er bij Dainichi een dergelijke Showa gekweekt die zo mee kan doen op de All Japan Young Koi Show (ook wel bekend als de Wakagoi Show). Deze Showa meet op dit moment 62 cm.

Zeer indrukwekkende sansai Showa van Dainichi

Ook al ben ik meer voorstander van Koi die op deze leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn en dus voornamelijk onderhuids Sumi tonen, deze Koi spreekt mij gewoon enorm aan. Misschien heeft het wel te maken met het feit dat dit soort Showa er in deze conditie gewoon haast niet voorkomt op de Dainichi Koi Farm. Waar  de meeste Showa nog onduidelijk zijn qua ontwikkeling van het Sumi en voornamelijk het Beni, is dat bij deze Showa duidelijk niet het geval. Je hoeft eigenlijk alleen maar te kijken naar de staartaanzet en dan voornamelijk naar het Beni op deze staartaanzet (zie ook onderstaande video om het beter te kunnen beoordelen). Deze laatste aftekening van het patroon, ook wel Odome genoemd, is echt vlijmscherp en laat geen enkel teken van een minder intensiteit van het rood zien. Daarnaast toont deze Odome gelijk het enorm grote contrast tussen het Beni en het Shiroji, de witte huid. Dit contrast is zo groot, omdat de huid gewoon enorm wit en glanzend is! Het Sumi is ook nagenoeg gefinished en toont (o.a. ondersteund door de zeer goede glans) heel diep en fris. Alleen op de schouder zal er nog wat Sumi gaan ontwikkelen. Daarnaast is de  bouw ook typisch Dainichi te noemen. Deze Showa is van de befaamde Kokugyo-bloedlijn, wat duidelijk te herkennen is aan de brede schouders en lichaamsbouw. Ook aan de huid (voornamelijk de intensiteit van het Beni + het patroon hiervan) kan je zien dat dit een typische Kokugyo nakomeling is.

Klik hier voor de video van deze machtige Showa

Ik ben heel erg benieuwd hoe deze Koi het zal doen op de Wakagoi Show. Ik ben benieuwd of ze kan opboxen tegen het Kohaku geweld wat daar jaarlijks wordt ingezet op de show. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar de toekomst van deze vis en of ze deze kwaliteit zal handhaven in de toekomst. Op dit moment is het gewoon een enorm imposante Showa voor haar lengte en leeftijd. Hopelijk tot ziens?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.