De Japanse esdoorn heeft prachtige herfstkleuren

Wanneer we over verfijnde tuinen spreken, dan voert Japan de lijst in alle zekerheid aan. Het zijn geen gewone tuinen. Voorzien van rotsen, water, een theehuis en natuurlijk een stenen lantaarn die in synergie een natuurlijke nabootsing weergeven van het paradijs. Van al deze elementen, nemen stenen een meest belangrijke positie in binnen de Japanse tuinarchitectuur. Ze vallen het eerst op en vormen dan ook de basis.

Een Japanse lantaarn is een prachtige eyecatcher naast de vijver

Stenen kun je op verschillende wijzen terug vinden in de Japanse tuin. Ze worden gebruikt om een pad te maken, worden met willekeurige precisie gepositioneerd in de tuin of onderaan een waterval. Ik verwijs jullie heel graag naar het artikel ‘Steensgewijs’, waarin ik dieper ingaa op al die functionaliteiten van steen in de tuin.

De meest verwarmende kleuren in synergie met de natuur

Naast steen echter, is water en diens symboliek voor puurheid een attractieve aanvulling in een Japanse tuin, ze huisvesten tenslotte de door ons zo geliefde nishikigoi. Fonteinen zul je niet snel vinden in een Japanse tuin, want dat is simpelweg niet natuurlijk. Wel vind je er de meest bewonderenswaardige watervallen, stromen, beekjes en uiteraard de vijver.

Wat je ook altijd terug zult vinden in de Japanse cultuur is de vergankelijkheid van de natuur en het veranderen van seizoenen. Doormiddel van bomen, magnolia, bamboe, mos en azalea’s wordt een enorme diversiteit aan kleur en natuur weergegeven.  Japanse esdoorns hullen je tuin ook in de herfst in verwarmende kleuren.

De afstand tussen twee stapstenen verklappen je hoe vlug of langzaam je dient te lopen

bron: www.home-and-gardening.info

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties