een van de nakomelingen van de kweek van dit jaar

Als student mag je niet klagen over de hoeveelheid vrije tijd die er jaarlijks tot onze beschikking staat. Toch was er voor de kerstvakantie maar een weekje vrij ingepland. een enkele week, waarin vooral veel koibezoekjes zijn afgelegd. Zo was ik zelfs bereid om enkele dagen voor oudjaarsdag onze zuidelijke grens over te steken. Niet voor het bemachtigen van vuurwerk, maar voor een heuse senbetsu (koiselectie)! Gwenn wilde graag dat ik nog eens langskwam en de kerstvakantie was de perfecte periode om eens een bezoekje te brengen.


Gwenn kweekt sinds vorig jaar (begin 2009) en zijn resultaten tot nu toe zijn voor een beginnende en op een hobbymatige manier acterende kweker, veelbelovend. Dit seizoen heeft hij twee kweken gezet: een Sanke en een (ginrin) Ochiba kweek. Voor de Sanke zijn een vrouwelijke Kohaku en twee mannelijke Sanke als ouderdier gebruikt. Voor de Ochiba kweek een vrouwelijke Ginrin Ochiba Shigure met een mannelijke (niet ginrin) Ochiba. Helaas zijn er uit de Ochiba kweek voornamelijk Soragoi uitgekomen en zal er waarschijnlijk voor volgend jaar een andere kweekcombinatie worden gebruikt. De Sanke/Kohaku kweek heeft echter wel voor een interessante kweek gezorgd. Na samen met Gwenn de tategoi van de tateshita te hebben geselecteerd, heb ik enkel videos en foto’s (voornamelijk van Gwenn zijn hand) gemaakt, zie onderstaand:

Bekijk de video’s in HD en op groot scherm, dan zal de kwaliteit van de Koi nog beter te beoordelen zijn.

Deze kweek is rond 1 juni gezet en enkele dagen later zijn de eitjes uitgekomen. Dit betekent dat de vissen nog niet eens 6,5 maand oud zijn! Sommige Koi meten al zo rond de 30 cm, wat zeker niet onder doet voor Japanse maatstaven. Groei is natuurlijk niet een indicator voor kwaliteit, maar biedt wel een garantie voor potentie van de groei. De huidkwaliteit doet echter bij de beteren echt niet onder voor een leuke Japanse jumbo tosai. Kijk en geniet van nog meer potentiele jeugd:

Tategoi Sanke 29 cm, 6 maand oud!

Inazuma Kohaku

Best tategoi 2010, 28 cm en 6 maand oud

Deze Sanke is de beste van de kweek van 2010 en verdient daarom extra aandacht middels een extra video:

Als ik eerlijk ben, doet deze Sanke, die waarschijnlijk male is, niet onder voor een tategoi die in het voorjaar weer wordt uitgezet in de vijver om tot nisai uit te laten groeien.  En dat zegt wel iets over de kwaliteit van deze Koi en dat Gwenn zeer zeker op de goede weg bezig is. Ik was en ben echt onder de indruk van de kweekresultaten. Gwenn, ga zo door en misschien zien we een van deze door jouw gekweekte Koi in de toekomst terug op een show?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Thomas Mostrey on

    hallo,

    Ik had nog een vraag voor jou bram. Klopt het dat als er gekweet word met een female ginrin koi en een male genrin er massale sterfte optreed van het jongbroed na enkele weken?

    Had dit eens gelezen in een reisverslag van een koidealer.

    mvg,