Jos Aben tijdens zijn rede

Na het voor mij nogal lange theoriegedeelte waardoor mijn zitvlees geteisterd werd door het te kleine klapstoeltje, was het na een pauze tijd om het geleerde in praktijk te brengen tijdens de workshop potentieherkenning georganiseerd door de NVN. Wanneer zo’n gepassioneerd persoon als Jos over koi aan de praat is geraakt, is deze niet meer te stoppen. Die middag heb ik zijn lieftallige vrouw Sabine een paar keer een hint naar Jos zien maken om alles in goede banen te leiden.

Een quarantaine bak werd binnen gezet en gevuld met water.Even later mochten we 8 Shiro Utsuri’s van eigen kweek, Omosako en Okawa beoordelen. Om dan wel met 30 vrouw/man rond de bak te staan, is het moeilijk om de koi te beoordelen.
Naderhand gaf Jos aan welke de beste vissen waren en met uitleg waarom dit zo is.

Ook hebben we nog een bak met eigen kweek Shiro Utsuri’s mogen bekijken waarvan Jeroen ‘Koiknaap’ Dregmans, de twee  mooie videos in dit artikel maakte. Yoshikigoi zoals Jos deze door hem gekweekte koi noemt. Wow, … wat een geweldige vissen kweekt Jos toch. Het is mij in ieder geval niet verwonderlijk dat hij vaak Yoshiki wordt genoemd. De verhalen die rond zo’n bak worden verteld zijn met geen pen te beschrijven en zijn voor mij van onschatbare waarde. De één luistert aandachtig en geven de ogen de kost, een ander wijst naar een koi en plaatst een opmerking over de betere huidkwaliteit. Aan de overkant weer aangevuld door een opmerking over de beste body van die andere koi. Hier voel ik me in mijn element en spreekwoordelijk zo gezegd; als een vis in het water. Voor mij was het weer een leerzame middag en ik denk dat dit wel voor de meeste aanwezige is geweest.

Ik hoop jullie met dit verslag zo een beetje op de hoogte heb gebracht van deze middag. Voor iedereen die niet aanwezig waren en hun kennis willen verrijken, kan ik het zéér fraaie naslagwerk gedocumenteerd met mooi fotomateriaal van Jos Aben getiteld “De geheimen van Koi ontrafeld” van harte aanbevelen. Wens ik als laatste het hele team van AenC van harte bedanken voor de gastvrijheid, de zorg voor de inwendige mens, de kennisdeling en de zeer geslaagde middag, welke mede mogelijk werd gemaakt door de NVN.

Videos courtesy: Jeroen ‘KoiKnaap’ Dregmans

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.