Henze 'Tancho' Munneke

Henze opent met de dubbelzinnigheid van het woord ‘koikarper’ en begint dan met een korte introductie en de geschiedenis van de Koi. Meteen voelbaar is de interesse waarmee de toehoorders zijn stem volgen naar de beamerprojectie. Het 40-koppig tellend publiek, waaronder vooral de leden van Aquariumvereniging Aquaria H-S, zijn benieuwd naar het avontuur van hun ‘overspelige’ clublid in het land van de reizende zon.

Als Henze dan is aangekomen bij zijn reis en door de reis er naartoe heen is ‘gevlogen’ vinden we ons bij een foto van Japanse gebouwen, vooral veel Toyota’s en Japanse billboards. “Wat moet je hier, denk je dan?”, aldus Henze. Maar daar zou verandering in komen. Voordat hij er ook maar één vis zag, was het eerst tijd om te eten. Hier valt op dat de vitrine waarin plastic voedsel als menukaart dient, indruk heeft gemaakt op de spreker. “Zelfs het bier was nep”, zo vervolgt Henze zijn rede verontwaardigd.

De Aquarianen laten het licht van Nishikigoi op zich schijnen

Wat dan volgt is een verhaal van een hobbyist die op bezoek was in een sprookjesland, echt aan de andere kant van de wereld, en bijna op een andere planeet. Even vol van indrukken als zijn presentatie van foto’s werden we meegenomen langs kastelen en tempels onderweg naar de kwekershuizen. Henze heeft echt zijn ogen uitgekeken daar in Japan. Wat er daar allemaal wel niet rondwaart aan prachtige Koi en ‘gekke’ mensen…

Zo zag Henze er veel, wat een kleurenpracht

Henze toonde ons de mooiste kastelen en tempels

Een bijzonder oog had Henze ook voor de architectuur die de cultuur met zich brengt en dit weet te vertalen naar diens (vijver)tuinen. Hele mooie foto’s heeft Henze geschoten en het is dan ook pas bij de pauze wanneer hij beseft dat hij pas 15 procent van zijn foto’s heeft laten zien. Hij verontschuldigd zich hiervoor, maar dat is helemaal niet nodig. Natuurlijk willen we al het materiaal wel zien, maar we genieten nu ook en vooral van de manier waarop Henze het heeft ervaren en hoe hij er, vanuit het perspectief van een beginnend Koi-hobbyist, tegenaan kijkt. En onder de indruk van de witte Koi met een rode stip op het hoofd was Henze ook zeker, want telkens wanneer hij een variant wil benoemen, komt hij eerst tot ‘Tancho‘ alvorens hij de ware varieteitnaam aan het licht brengt. Ook zijn initiërende passie verloochend niet en iedere aquarium die hij tegenkwam is gekiekt.

Japan is aan de andere zijde van de wereld en brengt zijn typische eigenaardigheden met zich mee. Gecombineerd met de nuchtere kijk van een Groninger en diens droge humor bracht het hilarische momenten. Wanneer Henze op bezoek is bij een kweker die zijn eigen voer maakt en hiervoor allerhande ingredienten gebruikt vervolgt hij met de trieste mededeling dat deze kweker zijn vrouw enige tijd geleden is verloren. Op het beeld prijkt een foto van het onsmakelijk lijkende mengsel van het zelfgemaakte voer. Er zijn geen woorden nodig en de hele zaal breekt in schaterlach uiteen. Waar zou zijn vrouw toch gebleven zijn?!

“Ik snap niet waarom ze rondjes zwemmen…”

De meest legendarische uitspraak van Henze ‘Tancho‘ Munneke, was toch wel eentje van formaat. Onbewust deelt hij met ons een heuze Zen uitspraak. Eentje die zo van Boeddha zelf had kunnen komen om zijn pupillen tot denken te brengen. Inmiddels heb ik hem al vele malen geqoute en zelfs getwitterd, zo geweldig vind ik hem. Kijkend naar een foto vol van tosai in een koihuis die driftig, en masse als een zwerm bijen in de rondte zwemmen; merkt Henze zonder een spier te vertrekken op: “Ik snap niet waarom ze rondjes zwemmen; de bak immers, is vierkant”.

...vierkante bakken...

De Aquarianen keken toe met een twinkel in hun ogen. Bewondering wordt opgevold door verbazing en verontwaardiging. “De Koi is een prachtig fenomeen, maar waarom is deze zo kostbaar en wat is dat nu allemaal met die benamingen”. Nee, in twee uurtjes mag je niet verwachten dat meteen een goed beeld van de ware aard en omvang van de hobby kan worden gevormd, maar dit was een uitstekende introductie daartoe waar de toehoorders er wel van bewust zijn geworden dat de Koi eigenlijk veel meer is dan een vis alleen.

“De Koi is een prachtig fenomeen, maar waarom is deze zo kostbaar en wat is dat nu allemaal met die benamingen”

Kort lichtte ik nog even de benaming en symboliek van de Kumonryu uit om duidelijk te maken dat alles eigenlijk ergens op stoelt, dat het houden van Koi niet alleen een hobby is, maar ook levenslessen brengt en vooral ook broederschap, zoals Henze zijn avonturen bracht… ik heb er onmetelijk van genoten. Het maakt immers niet uit hoe ervaren je bent in de hobby, een gepassioneerd hobbyist zal mij altijd inspireren. Wanneer ik Henze na afloop vraag of hij nog eens terug zou willen, klinkt een volmondig “ja”.

Japanse aquaria zijn ook fabuleus

Aquariumvereniging Aquaria H-S wil ik bedanken voor diens gastvrijheid en de mooie prijzen van de verloting die mij een mooi 3D multomap brachten. Deze zal dienen  als bewaarmap voor de allereerste Koikleuringen van mijn zoontje Sem. “Waarom ze rondjes zwemmen…” Het zal me altijd bijblijven…

aandachtig werd er geluisterd

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. hoi,

    Het was erg leuk dat jullie er waren en ik ben vooral blij dat iedereen heeft genoten van mijn lezing. En ik hoop dat iedereen inziet dat een reis naar Japan niet alleen voor koi’s is maar ook voor andere leuke dingen.. Ik als niet koi man vond het erg leuk en zit nu ook met het idee om een vijver temaken zodra ik een gat in dat rotig beton van mijn balkon kan maken..

    veel succes,

    Henze